Veen mag anoniem tippen over rellen eind december, 'niet iedereen voelt zich vrij om te praten'

VEEN - Alle inwoners van Veen krijgen deze week een brief op de mat van het onderzoeksteam over de rellen eind december. Daarbij werden 101 mensen opgepakt. In de brief staat een speciaal telefoonnummer waar inwoners anoniem hun verhaal kunnen doen tegenover de politie.
"We merken dat niet iedereen zich vrij voelt om te praten," legde een politiewoordvoerder uit. De politie ontkent dat er problemen zijn om bewijs te vinden.

Veen zou uit twee groepen bestaan volgens de politie. Eén groep vindt dat de autobranden en rellen een traditie die moet kunnen. De andere groep baalt ervan en is het gedrag van de relschoppers zat.

'Politie jaagt spook na'
Wilfried Bouman van de Aalburgse Alliantie gelooft niet dat het speciale telefoonnummer zal werken. "De politie jaagt een spook na. Ze zijn op zoek naar getuigenissen die er niet zijn. Ze zoeken verklaringen die hun gedrag rechtvaardigen en daarvoor zetten ze alle middelen in."

101 arrestaties
Voor de ongeregeldheden werden 101 mensen opgepakt. In de nacht van 30 op 31 december werd een autowrak in brand gestoken en werd de politie bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk. Er werden uiteindelijk 101 arrestaties verricht nadat de daders een café in waren gevlucht.

Volgens de politie blijkt uit diverse reacties dat niet iedereen in Veen het eens is met het gedrag van de relschoppers en de manier waarop de hulpverleners in hun werk werden gehinderd. Maar er was ook kritiek op het optreden van de politie.

Nog verdacht
De arrestanten zijn allemaal weer vrijgelaten. Ze worden nog wel verdacht van openlijke geweldpleging, brandstichting en het niet voldoen aan een bevel om te vertrekken.