Gemert-Bakel komt met 'armoedepas'

12 februari 2014 om 18:30
nl
Inwoners van de gemeente Gemert-Bakel die op of onder de armoedegrens leven, krijgen binnenkort een eigen bankpasje. Met de 'Pas Vooruit' kan normaal in alle supermarkten betaald worden.
Geschreven door

Gemert-Bakel wil met het nieuwe systeem inwoners met schulden op een zo normaal mogelijke manier ondersteunen, zonder dat het opvalt.
Geen geldopname mogelijkAfhankelijk van de gezinssituatie wordt er maandelijks geld gestort op het pasje. Daarmee kunnen producten gekocht worden waar behoefte aan is. Met de pas kan geen geld opgenomen worden bij een pinautomaat.
De pas komt in de plaats van de pas van Super Sociaal, de voedselbank in Helmond, waar tot nu toe ook twintig arme gezinnen uit Gemert-Bakel terecht konden.
VrijwilligerswerkNieuw is dat houders van de 'Pas Vooruit' iets terug moeten doen voor de gemeenschap, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Hierbij wordt gekeken naar wat mensen kunnen en willen.
Het geld dat maandelijks op het pasje wordt gestort, heeft het karakter van een vrijwilligersvergoeding en is tot 125 euro per maand onbelast. Volgens wethouder Bevers wordt zo voorkomen dat het extra geld wordt gekort op de uitkering of door de belastingdienst wordt gezien als inkomen.
De 'Pas Vooruit' van de gemeente Gemert-Bakel, die een jaar in de maak is geweest, wordt binnenkort uitgereikt aan de mensen die hiervoor in aanmerking komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.