Rob Scheepers wint Keiebijters Kletstoernooi in Helmond als bakker Frits Sprits

HELMOND - Rob Scheepers uit Sterksel heeft zaterdag het Keiebijters Kletstoernooi in Helmond gewonnen. In de rol van bakker Frits Sprits won hij de zilveren narrenkap en de titel opperkletsmajoor.
De finale, ook wel bekend als het Grand Gala du Keieklets, begon met een sterke opening door oud-winnares Kitty Goverde als de scholiere Prutske, die niet op haar mondje gevallen is.

Vogelnestje bij de gymles
"Dit keer is het anders, dit keer slaan de docenten terug." In een sneltreinvaart kwamen de perikelen uit de schooltijd voorbij. Van biologie tot en met het vogelnestje tijdens de gymles van Anna Bolen.

De tweede finalist in de ton was veteraan Rob Scheepers uit Sterksel. Hij kwam als ambachtelijke bakker Frits Sprits in actie. Sprits heeft bakkerij Moeders Koek overgenomen, maar 't gaat niet van harte. "Het is bakken, bakken, bakken." Op drie weken per jaar na. Dan is Sprits in Spanje te vinden. "Om te bakken."

Specialiseren in lariekoek
Dat de merkwaardige bakker de zaal in zijn broekzak had, werd al snel duidelijk bij een toegezongen compliment. Vanuit de zaal werd geroepen 'wat een spreker is die man'. De bakkerij is overigens gesloten, maar Sprits gaat zich specialiseren in lariekoek.

Dirk Kouwenberg betrad geblinddoekt en begeleid door de prinsengarde de ton als Roodkapje. Kouwenberg, ook geen onbekende in het wereldje, nam de uitverkochte zaal mee in zijn bijzondere vrijgezellenfeest.

Madammen van Antwerpen
"Het is maar goed dat je maar één keer trouwt, dan heb je maar één vrijgezellenfeest." Na de bierfiets en een bezoek aan de madammen van Antwerpen was tonpraten de volgende opdracht, wat bij het publiek op de lachspieren werkte.

De strijd om de zilveren narrenkap werd afgesloten door Hans Keeris uit Knegsel. Als de Belgische wielrenner Wiel de Waal koerste hij door zijn buut. Helemaal in 't Vlaams, al heeft ie woorden vertaald.

Positief zijn
Dat Wiel in Helmond een tussenstop maakt, heeft een reden. Lance Armstrong ging naar Oprah, Michael Boogert naar Mart Smeets en De Waal naar Helmond. De Waal had nog wel een wijze les voor het publiek: "Als je maar positief bent."