Video

Tilburgers halen massaal herinneringen op aan dekenfabriek AaBe

16 februari 2014 om 17:45
nl
Oud-werknemers van de Tilburgse fabriek AaBe haalden zondag massaal herinneringen op aan hun voormalige werkgever. De fabrikant van wollen dekens voorzag bijna een hele eeuw verreweg de meeste Tilburgers van een baan. In het Textielmuseum opende zondag een tentoonstelling over AaBe en die bracht veel oude verhalen naar boven.
Geschreven door

Veel Tilburgers doorliepen eerst de textielschool en stroomden daarna meteen door naar de fabriek. Vrouwen moesten hun baan opgeven als ze trouwden, maar iedere werknemer die trouwde kreeg een wollen deken mee. "En dan zei je baas, als je slaapt onder een wollen deken krijg je geen kinderen", zegt een van hen, met een nadruk op 'slaapt'.
Hippe jassen van oude AaBe-dekensVoor de tentoonstelling 'AaBe, een sterk merk'  hebben oud-werknemers veel spullen aangedragen die ze nog in huis hadden. Bijna allemaal hebben ze nog wel een of meer dekens van AaBe, hoewel niet meer in gebruik.
Dat de dekens oersterk zijn laat een hedendaags ontwerpersduo zien dat van gebruikte dekens hippe jassen en kussenovertrekken maakt.
De tentoonstelling is nog tot en met 16 maart te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.