Essent zorgt voor mobiel computerlab op zonne-energie in Tanzania

19 februari 2014 om 09:25
nl
Medewerkers van energiebedrijf Essent in Den Bosch hebben in Tanzania een mobiel computerlab op zonne-energie opgezet. Tanzaniaanse kinderen kunnen in het lab leren hoe te werken met computers. Doordat het lab op zonne-energie werkt, kan er ook in afgelegen gebieden in Afrika gebruik van worden gemaakt.
Geschreven door

Werken met een computer is voor ons zo vanzelfsprekend maar Tanzaniaanse kinderen leren vanaf een ouderwets schoolbord met krijtjes hoe een computer in elkaar steekt. In het lab kunnen tien kinderen échte computerervaring opdoen. Dat laat Essent weten in een persbericht.
StroomHet ontwerp van het lab is afkomstig van drie medewerkers van Essent. Ze kregen daarbij ook lokale hulp. Bestaande oplossingen in het Afrikaanse land waren te groot, te duur en ze kostten teveel stroom.
"De vraag van de lokale organisatie aan ons was om met een flexibeler oplossing te komen, zodat ook afgelegen scholen zonder enige stroomvoorziening er gebruik van kunnen maken. En dat is gelukt. De installatie is licht, en de computers zijn extra energiezuinig; ze werken zonder onderbreking zes uur lang", vertelt medewerker Freek van Workum.
Enthousiast ontvangenVan Workum was samen met twee andere medewerkers van Essent ook aanwezig bij de ingebruikname van het lab.
"Bij de opening waren al erg veel enthousiaste leraren. Enkele dagen later konden we op een bijeenkomst van zo'n zeventig schooldirecteuren het lab nog eens aanprijzen. Ook daar waren de reacties heel goed. Men zit écht op dit soort voor ons misschien basaal ogende onderwijsmiddelen te wachten."
[youtube:body:http://youtu.be/SRXUvPlFJWU]
Lab geopendHet lab is begin deze maand geopend door een lokale vertegenwoordiger van het ministerie van onderwijs. Ondertussen hebben de eerste scholen al met het nieuwe onderwijsmiddel kennisgemaakt.
Een lokale stichting zorgt nu voor beheer en onderhoud van het lab. Essent voorziet de stichting nog wel van financiële steun maar op termijn moet het lab zichzelf kunnen bekostigen doordat het computerlab ook voor andere doeleinden wordt gebruikt buiten schooltijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.