Persgesprek samenwerking wethouders Peelgemeenten gaat niet door

19 februari 2014 om 15:14
nl
Het plan van zeven wethouders van zes Peelgemeenten om donderdag in Helmond meer bekend te maken over een gezamenlijke oproep om op hen te stemmen, is van de baan. Er was bij diverse politieke partijen in hun gemeenten te veel beroering ontstaan over het initiatief. Ze blijven wel samenwerken.
Geschreven door

Hun voornemen komt een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen en werd uitgelegd als een poging om de veranderingen die er op de gemeenten afkomen, samen aan te pakken. Het gaat om wethouders van de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren.
'Graag doorgaan'Ze werken al samen onder de noemer Peel 6.1. Graag willen ze hiermee na de verkiezingen doorgaan om, zoals ze dit noemen, de continuïteit te kunnen waarborgen. Daarom roepen de zeven wethouders de kiezer op om op 19 maart op één van hen te stemmen.
Dit veroorzaakte veel ophef, zo blijkt onder meer door een publicatie van het Eindhovens Dagblad. "Dit kan echt niet", zei Tonny Meulensteen van CDA Laarbeek tegen de krant. Volgens Helder Helmond is zelfs de integriteit van de politiek in het geding. "De wethouders insinueren in het persbericht dat zonder hen Peel 6.1 niet gecontinueerd wordt. Is Peel 6.1 afhankelijk van de wethouders? Of is het een samenwerking die gelegitimeerd wordt door de gemeenteraard?", zo vraagt Helder Helmond aan Burgemeester en Wethouders.
Blanksma op de hoogte?Ze wil ook weten of Elly Blanksma, burgemeester van de gemeente Helmond, wist van de plannen van onder anderen twee van haar wethouders. Blanksma is voorzitter van de Stuurgroep Peel 6.1. Vier andere Helmondse raadsfracties hadden ook vragen gesteld.
Blanksma meldt als reactie op al die vragen dat de inmiddels afgeblazen persconferentie op eigen (politieke) titel was opgezet, maar ook dat 'het goed is elkaar scherp te houden vanuit welke hoedanigheid wordt gesproken.'
Jammer, al die commotieDe wethouders betreuren de commotie die ze ongewild en, zo laten ze weten, op persoonlijke titel hebben veroorzaakt. Ze vinden het jammer dat de indruk is gewekt dat ze misbruik hebben willen maken van hun functie.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.