Tullepetaonen vieren Aopegats carnaval in oliestaat Brunei op tropisch eiland in Zuid-Chinese Zee

ROOSENDAAL - Nog maar een paar dagen en dan barst het carnaval in Brabant los. Maar wat doe je als fervent carnavalsvierder als je woont en werkt op een eiland in de Zuid-Chinese Zee waar het leutigste feest van het jaar helemaal niet bestaat? Juist ja, dan organiseren Brabanders dat gewoon zelf.

Expats Martijn en Perla de Heer uit Roosendaal dopen op 1 maart de plaats Panaga in oliestaat Brunei om tot Aopegat. "Het dak gaat eraf tijdens ons allereerste carnavalsfeest inclusief optocht en bal"

Allereerste carnavalsoptocht
Ruim vijftig kinderen op het eiland knutselen er al weken op los met onder meer papier-maché. Ze willen de mooiste creaties maken voor de allereerste carnavalsoptocht in Panaga.

Enkelingen, groepen ze doen allemaal mee op zaterdagmiddag. Daarna gaan ze los op hun eigen limonadebal. "Ook onze twee kinderen vinden het geweldig dat ze hier carnaval kunnen vieren", vertelt Perla. ´s Avonds gaan de volwassenen in de polonaise tijdens hun carnavalsfeest. "Het wordt een fijnfisjenie hier in Brunei!"

Duimelotjes en Kakkeduten
Carnaval is bij de twee, van oorsprong Oudenbosschenaren, met de paplepel ingegoten. Voordat ze een jaar geleden met het hele gezin voor werk naar Brunei (op het eiland Borneo red.) verhuisden waren ze niet weg te denken uit het Puitenolse carnaval.

Perla bouwde toen nog carnavalswagens bij bouwclub De Duimelotjes. Martijn deed dat jarenlang bij De Kakkeduten. "Als we niet naar Nederland kunnen gaan om te carnavallen, dan moeten we het hier maar organiseren", zegt Perla.

Brabantse vlaggetjes in Aopegat
En dat doen ze niet alleen. Ze krijgen hulp van onder anderen collega´s uit Roosendaal en Bavel. Tijdens carnaval wapperen in Brunei naast Brabantse vlaggetjes dan ook fier de vlaggen van Puitenol, Baviaonenland en natuurlijk Tullepetaonestad.

Echt lang hebben deze Brabanders niet hoeven na te denken om de plaats Panaga de carnavalsnaam Aopegat te geven. Martijn: "Wij wonen hier letterlijk tussen de apen. Als de makaken te brutaal worden, is dat weleens lastig. Maar vooral de Silver Leaf Monkeys zien we graag iedere dag in de tuin".

Geen prins met pils, wel een sultan zonder bier
Carnaval in Brunei wordt gevierd zonder prins. "Maar we hebben hier wel een echte sultan", vertelt Perla verder. De sultan heeft het wel wat lastiger gemaakt om aan drank te komen in Brunei. Voor moslims is alcohol drinken verboden. "Er geldt in dit land zelfs een drooglegging. Gelukkig is er een winkeltje waar je als buitenlander 'op rantsoen' drank kunt kopen."

Omdat schappen vaak leeg zijn, hebben de doorgewinterde carnavalsvierders een voorraadje gehamsterd. Martijn: "Want bij de tropische temperaturen hoort natuurlijk net als in Brabant een heerlijk koud biertje."

Tropisch carnaval náást de grote rivier
Dikke jassen hoeven de deelnemertjes aan de optocht dus niet over hun carnavalsoutfit aan te trekken. "De temperatuur ligt hier het hele jaar zo rond de 30 graden. Dat wordt dus echt een tropisch carnaval," zegt Perla.

Overigens doen niet alleen maar Brabantse expats mee aan het feest in Brunei. Deelnemers komen ook uit andere provincies van Nederland. Perla: "Hier in Brunei kennen we het verschil tussen carnavalsvierders van boven of onder de rivieren niet. "De rivier Belait stroomt van Zuid naar Noord, dus we wonen allemaal aan dezelfde kant ervan."
Deel dit artikel: