VEKA Group Werkendam bouwt werf in Uganda: nieuws valt 'ongelukkig samen' met tekenen antihomowet

WERKENDAM - VEKA Group uit Werkendam gaat een scheepswerf bouwen aan Lake Victoria in Uganda. Het bedrijf maakte dit dinsdag bekend, een dag nadat de Ugandese president Yoweri Museveni een omstreden nieuwe antihomowet ondertekende.
Voor de Nederlandse regering was de nieuwe antihomowet aanleiding om een deel van de Nederlandse hulp aan het Afrikaanse land op te schorten. Bij de werf van VEKA Group gaan Nederlandse scheepsbouwers lokale werknemers het vak leren in een opleidingscentrum.

'Ongelukkig'
Rutger Bolt, marketing manager bij VEKA Group, beseft dat het bekend worden van de nieuwe opdracht 'ongelukkig samenvalt' met de ondertekening van de antihomowet. "Maar het doet niet zozeer ter zake voor de opdracht. Wij bouwen schepen, wij zijn specialisten."

De nieuwe wet is volgens Bolt geen reden om van de opdracht af te zien. Bovendien is de lokale bevolking geholpen met het opleidingscentrum en de werkgelegenheid die de werf oplevert, zegt de marketing manager.

Bezoek Museveni aan Werkendam
Museveni bezocht in september het hoofdkantoor van VEKA Group in Werkendam. "Er werd gesproken over een samenwerking tussen VEKA en de Ugandese overheid bij het verwezenlijken van verschillende maritieme projecten", aldus een woordvoerder.

In december bezocht Peter Huizinga, directeur van VEKA Afrika de president in zijn paleis. Museveni zal worden uitgenodigd om deze zomer de eerste steen van de werf te leggen. De bedoeling is dat in het voorjaar van 2015 het werk klaar is. De werf komt te liggen in de plaats Jinja.