Carnaval in Brabant: vijf ludieke evenementen voor de carnavalsfanaat

EINDHOVEN - Carnaval in Brabant, iedereen viert het op zijn of haar eigen manier. Geheel terecht natuurlijk, want je moet zelf de slingers ophangen, vooral figuurlijk. Toch helpen wij graag met de planning. Hieronder vijf Brabantse carnavalsevenementen die de echte Brabantse carnavalsfanaat wellicht al kent, maar (ook) dit jaar zeker niet missen mag.

Metworstrennen
De klassieker. De Metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace in Boxmeer en wordt tijdens carnaval ieder jaar op maandagochtend gehouden. Inwoners van Boxmeer hoeven de wekker niet te zetten, zij worden om vier uur 's nachts (!) gewekt door hoornblazers. Daarna trekken de bezoekers naar het veld waar de race wordt gehouden.

Mensen die zondag iets te ver zijn doorgezakt, kunnen ook later aanhaken: om halftien gaat de eerste race van start. De winnaar wordt later die dag uitgeroepen tot koning, waarna er een Koningsbal en een Koningsreceptie volgen in het plaatselijke hotel Riche.

Biggenrace
De traditionele Baggemèrt op carnavalsmaandag in Uden kent dit jaar een primeur: voor het eerst zijn er echte biggen te vinden en te bewonderen. De beestjes dienen echter als meer dan enkel sier, want ze zullen het 's middags tegen elkaar opnemen in een biggenrace. Wie welbekende deelnemers als Big Porcellus XLIX, d'n Opper, Adjudant en Porcus XLVIII wil aanmoedigen in de eerste Udense biggenrace, kan op maandag 3 maart vanaf 10.20 uur terecht op de Baggemèrt.

De Partij van de Dieren is overigens minder enthousiast over het initiatief. De partij oppert dat de race gehouden moet worden met politici.

Vochtig ontbijt
De echte carnavalsfanaat moet een pilske op de vroege ochtend toch kunnen waarderen.  Op de carnavalsdinsdag is het daarom al vroeg feest in het Theater aan de Parade in Oeteldonk.

Reden voor het 'vochtig ontbijt' is de traditiegetrouwe Oeteldonkse receptie voor de Prins, ditmaal Amadeiro XXV. De Prins arriveert om kwart voor elf, wanneer de zaal normaliter als is volgestroomd. Overigens is bier drinken geen vereiste, want de aanwezige gasten worden onthaald met broodjes.

3 Uurkes vurraf
Het is een beetje preken voor eigen parochie, maar een echte carnavalsfan mag dit officiële startschot van de carnaval natuurlijk niet missen. 3 Uurkes Vurraf gaat vrijdag om drie uur 's middags van start in Hotel Pullman Eindhoven Cocagne. Gezelligheid. Wie er niet bij is, niet getreurd: het feest wordt live uitgezonden op radio, tv en internet bij Omroep Brabant. 

Een bekend gezelschap aan carnavalsveteranen verzorgt het publiek en de kijkers van leutige carnavalshits. Onder meer Vader Abraham, De Deurzakkers, Arie Ribbens, Ria Valk, de Gebroeders Ko, René Schuurmans, Dorini's, Lawineboys, Feestteam en natuurlijk de winnaar van Kies je Kraker 33 zakken af naar Eindhoven.

Voor de minderjarigen: Kartnaval
Het is goed zoeken naar unieke carnavalsevenementen voor minderjarigen, maar ook de jonge vierders worden niet vergeten. Voor hen is er Kartnaval in Liempde, exclusief voor de carnavallers van 12 tot en met 17 jaar oud. 

Omdat alcohol voor minderjarigen geen optie is, kunnen zij het feest een stoere twist geven door op maandag onder professionele begeleiding met echte karts de baan op te gaan. Op het basketbalveld bij Pius X zal daarvoor een heuse kartbaan gebouwd worden. Inschrijven verplicht.
Meer over dit onderwerp:
carnaval brabant evenementen agenda top vijf
Deel dit artikel: