D-Day als stripverhaal in Oorlogsmuseum Overloon

OVERLOON - Een striptekening van twintig bij vijf meter die de voorbereidingen van de invasie in Normandië op 6 juni 1944 uitbeeldt. Vanaf vrijdagmiddag is dit kunstwerk ‘De aanloop naar D-Day’ te zien in het Oorlogsmuseum Overloon.
Het panorama is in opdracht van het museum gemaakt door tekenaar én kenner van de Tweede Wereldoorlog Teun Berserik. Dit in de stijl van Hergé, de schepper van Kuifje. Drie maanden heeft Berserik eraan gewerkt. Het museum wil met de megastriptekening de voor velen onbekende voorbereidingen op de geallieerde invasie in Normandië in beeld brengen.

De enorme tekening zit boordevol details die pas opvallen wanneer je het panorama in de vorm van negen raampanelen goed bekijkt. Reden voor het museum in Overloon om te zorgen voor voldoende zitjes zodat iedereen de strip op zijn gemak kan bekijken.

Licht brengt voorstelling tot leven
De tekening zal blijvend in het Oorlogsmuseum in Overloon te zien zijn. Bijzonder is dat het D-Day panorama tegen een grote glazen pui is geplaatst waardoor licht van buiten de voorstelling tot leven brengt.

De strip sluit aan bij de internationale Liberation Route. Een groot project in vijf Europese landen waarbij historische plaatsen en bevrijdingsoperaties van Londen tot Berlijn met elkaar verbonden worden. Overloon ligt op deze route. Eerder deze week maakte het museum al bekend dat het de nieuwe tentoonstelling Routes of Liberation in april zal presenteren.