Slimme zet, Fred Rutten! Bij Feyenoord is de kans op succes groter dan bij PSV

EINDHOVEN - Fred Rutten is de vierde trainer die zowel bij PSV als Feyenoord aan het roer staat. Hij komt in het rijtje Thijs Libregts, Hans Kraay sr. en Ronald Koeman. Maar waar deden deze trainers het beter? In Eindhoven of Rotterdam?
Thijs Libregts
Stond van 1980 tot 1983 voor de groep van PSV. Dat was geen daverend succes. Libregts eindigde met de Eindhovenaren in 1981 als vijfde en moest de landstitel aan AZ’67 laten. De twee seizoenen daarop werd Ajax kampioen. PSV en Libregts finishten toen als tweede (1982) en derde (1983).

Na zijn jaren in Eindhoven verkaste Libregts naar Feyenoord. In Rotterdam pakte de oefenmeester in zijn eerste seizoen direct de landstitel en de beker. In november 1984 ging hij naar Aris Saloniki. Dit was uit onvrede. Libregts vond dat hij te weinig werd gewaardeerd.

Waar succesvoller? FEYENOORD

Hans Kraay sr.
Was trainer van Feyenoord in het seizoen 1982/1983. De landstitel werd dat jaar door Ajax gepakt. De Rotterdammers eindigden op een tweede plek en hadden vier punten minder dan de Amsterdammers. Wegens hartklachten stopte Kraay bij Feyenoord.Bij PSV stond Kraay van de zomer van 1986 tot maart 1987 aan het roer. Hij stapte toen op na een conflict met Ruud Gullit, destijds een bepalende speler. Guus Hiddink nam het over en werd kampioen met de Eindhovenaren.

Waar succesvoller? FEYENOORD

Ronald Koeman
Leidde PSV naar de landstitel in 2007, al gebeurde dit met meer geluk dan wijsheid. De club verspeelde een grote voorsprong op de concurrentie en leek het kampioenschap aan Ajax of AZ te moeten laten. AZ ging op de laatste speeldag echter onderuit tegen Excelsior en Ajax bleef tegen Willem II steken op 0-2. Door een eclatante zege op Vitesse werd de titel voor PSV zo alsnog een feit. In de Champions League baarde de club opzien door Arsenal uit te schakelen in de achtste finale. Een ronde later was Liverpool te sterk. In oktober van 2007 ging Ronald Koeman in op een aanbod van het Spaanse Valencia.Bij Feyenoord begon Koeman in de zomer van 2011. De Rotterdamse club speelde de jaren daarvoor geen enkele rol in de eredivisie, maar onder leiding van Koeman werd dat anders. In 2012 eindigde de ploeg tweede en het jaar daarop derde. Ajax veroverde steeds de landstitel. Dit seizoen staat de oefenmeester met Feyenoord op een vierde plaats, maar een hogere klassering lonkt nog altijd.

Waar succesvoller? PSV

Fred Rutten
Gaf van de zomer van 2009 tot maart 2012 leiding van PSV. Eindigde beide seizoenen als derde en werd in zijn laatste seizoen ontslagen toen duidelijk werd dat er opnieuw geen prijs inzat. Veroverde als hoofdcoach ook bij andere clubs geen prijzen.CONCLUSIE: Trainers doen het beter in Rotterdam dan Eindhoven. Fred Rutten lijkt dus een slimme zet te hebben gedaan.
Meer over dit onderwerp:
fred rutten psv feyenoord trainer voetbal