Actievoerders veroorzaken vertragingen op A2 met 'ludieke acties'

DEN BOSCH - Actievoerders hebben vrijdag langzaamrijdend verkeer veroorzaakt op de A2 bij Rosmalen. De 'ludieke actie' was onderdeel van een landelijk protest tegen de bezuinigingen van het kabinet.
Bij Rosmalen hielden een vrachtwagen en ongeveer tien personenauto's het verkeer op door naast elkaar te gaan rijden met een snelheid van 40 kilometer per uur. Doel: het blokkeren van de A2 naar Brabant. "Het moet een chaos worden, maar het blijft wel ludiek", zei initiatiefnemer en vrachtwagenchauffeur Jerry Agema voorafgaand aan de actie.

Langzaamaanacties
Bij knooppunt Galder zou een zelfde soort actie worden georganiseerd, maar uiteindelijk was de hinder daar minimaal.  De 27-jarige Agema wilde protesteren tegen de bezuinigingen van het kabinet, gesteund door het platform Landelijke Demonstratie.

Het blokkeren van de A2 gebeurde niet met vrachtwagens, maar met personenauto's, omdat volgens Agema de transportbedrijven niet met hun logo in de eventueel opgedraafde media wilden verschijnen.  Op de website van het platform werden een kleine veertig acties aangekondigd. Diverse acties werden echter afgelast door te weinig belangstelling.

Transport en Logistiek Nederland
Transport en Logistiek Nederland liet vrijdag weten niet betrokken te zijn bij de truckersacties op snelwegen door het hele land. Op haar website stelt de ondernemersvereniging ook de organisatie daarvan niet te kennen.