ANWB waarschuwt, motoren gaan dit weekend massaal de weg op: 'Veel motorrijders zijn nog wat stroef'

MADE - Veel vroeger dan verwacht kunnen mensen hun motor al weer uit de garage halen. Door het goede weer gaan motorrijders dit weekend massaal de weg op. Dat is niet zonder gevaar. De ANWB waarschuwt: "Let extra op, want iedereen moet weer aan elkaar wennen en elkaar weer opmerken."
Traditioneel gaat het tijdens het eerste warme weekend vaak fout. Er gebeuren dan relatief veel ongelukken met motoren. Dat ziet Barry van Hooijdonk van Van Meel Motoren in Made ook. "Mensen zijn nog roestig, motorrijden moet je op gevoel doen en dat krijg je pas als je het vaak doet."

Bandenspanning
Daarom is een goede voorbereiding van belang. "Je moet zorgen dat je bandenspanning in orde is. Daar gaat het vaak mis", aldus van Hooijdonk. De ANWB adviseert de motorrijders de verlichting te controleren en genoeg beschermende kleding te dragen.

Het zijn niet alleen de motorrijders die voor gevaar zorgen. Automobilisten zijn niet meer gewend dat er veel motoren op de weg zijn. "Een automobilist houdt er geen rekening mee dat we weer op de weg zijn. Ze zijn het niet gewend", aldus Van Hooijdonk.

Extra ruimte
Volgens de ANWB zegt dat het sturen na een lange tijd voor problemen kan zorgen. "Veel motorrijders zijn nog wat stroef. Ze moeten het korte stuurwerk weer in de vingers krijgen en reageren misschien niet altijd zoals verwacht. Geef ze wat extra ruimte."

Meer over dit onderwerp:
anwb motoren motorrijders lente weer verkeer veiligheid