Video

Theater over een oude politieke moord

7 maart 2014 om 16:44
nl
Julius Caesar werd 44 jaar vóór Christus vermoord. Over die politieke moord schreef Shakespeare in 1599 een tragedie. Het lijkt allemaal een poos geleden maar het Zuidelijk Toneel vindt het verhaal belangrijk genoeg om het weer op de planken te zetten. In de voorstelling zelf worden geen directe verbanden met het heden gelegd maar wie oren en ogen openhoudt, kan er niet omheen.
Geschreven door

De keus voor het stuk ligt bij Matthijs Rümke, de artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel, net als het idee om de voorstelling van een flinke hoeveelheid slagwerkmuziek te voorzien. Door gezondheidsproblemen heeft Rümke het stokje halverwege het proces over moeten geven aan regisseur Mirjam Koen.
ComplotIn het Shakespearestuk smeedt een groep Romeinen een complot om Caesar te vermoorden. Ze zijn bang dat de succesvolle ijzervreter te veel macht naar zich toetrekt en zo de Romeinse democratie in gevaar brengt. Acteur Guy Clemens: "De vraag is, waar stel je een grens en mag je daarvoor iemand vermoorden?"
Collega-acteur Han Kerckhoffs: "Maar je kan er ook je vraagtekens bij stellen of ze nu zulke goede bedoelingen hadden. Ik ben ervan overtuigd dat idealistische motieven vaak een flink stuk eigenbelang verbergen".
Matthijs Rümke koos voor het stuk omdat de Romeinse samenzweerders vervolgens ook proberen het volk achter zich te krijgen. Ze moeten hun daad verkopen en denken er over na hoe dat te doen.
Van MierloHan Kerckhoffs: "Bij deze voorstelling moet ik veel aan de hedendaagse politiek denken. Hans van Mierlo, Joop den Uyl... slimme, integere mensen met idealen die ervoor kiezen om in de politiek aan de slag te gaan en daar voor lastige keuzes komen te staan".
Muzikaal is de voorstelling ook bijzonder. Al vroeg had Rümke aan Rob Verdurmen muziek te maken met alleen maar slagwerk. Verdurmen heeft jarenlang slagwerk gespeeld bij het Willem Breukercollectief. Hij heeft een groep professionele slagwerkers bij elkaar gezocht maar in elke voorstelling marcheert ook een lokale drumband over het podium.
De première van 'Julius Caesar' is maandagavond in Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.