'Mijn leven staat al vier jaar stil', nabestaande over rechtszaak tegen Reiling die maandag begint

STERKSEL - Is afvalverwerker Reiling in Sterksel schuldig aan de dood van drie medewerkers? Dat is de centrale vraag maandag bij de rechtbank in Den Bosch. Vier jaar lang wachten nabestaanden al op de strafzaak. "Het heeft veel te lang geduurd. Mijn leven staat al vier jaar stil. Ik wil dat alles achter de rug is", zo vertelt een van hen.
Anja van Dommelen verloor in 2010 haar man bij het ongeluk bij Reiling. In totaal raakten destijds drie mannen onwel in een waterzuiveringsinstallatie van het bedrijf. Een van hen overleed ter plaatse. De andere twee stierven later in het ziekenhuis.

'Aan het lijntje gehouden'
"We worden al jaren aan het lijntje gehouden en nu komt het ineens heel dichtbij. Ik hoorde pas deze week dat de zaak dient. Daardoor kon ik niet meer regelen dat ik er maandag bij kan zijn." Van Dommelen hoopt dat ze een volgende zitting wel bij kan wonen.

De foto van haar overleden man staat nog steeds op de kast in de huiskamer. Dat de rechtszaak nu eindelijk gaat beginnen, geeft Anja van Dommelen een dubbel gevoel. "Ik kan niet verder. Het is niet afgesloten. De rechtszaak maakt me aan de ene kant benauwd, maar misschien kan ik eindelijk verder met mijn leven als alles achter de rug is."

Grove fouten
Justitie verwijt Reiling een hele rits nalatigheden en grove fouten die geleid zouden hebben tot de dood van de drie werknemers.

Zo zouden de juiste vergunningen ontbreken, zou er geen onderzoek zijn gedaan naar mogelijke risico's en gevaren en zouden de medewerkers in kwestie geen of onvoldoende instructies hebben gehad.

Twijfelachtige reputatie
Afvalverwerker Reiling heeft sowieso al niet zo'n geweldige reputatie. De rechtszaken en dwangsommen tegen het bedrijf volgen elkaar al jaren in hoog tempo op. Maar verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van drie werknemers, dat is zelfs voor Reiling wel erg heftig. De advocaat van het Sterkselse bedrijf gaf eerder al tegen de rechter aan dat Reiling ontkent schuldig te zijn.

Ook het Tilburgse bedrijf Turbin moet maandag voor de rechter verschijnen. Turbin leverde het materiaal voor het werk van de drie mannen. Justitie stelt dat er ook door Turbin te weinig maatregelen zijn genomen om de werknemers veilig hun werk te laten doen.