Stuifmail zondag 9 maart: zaagsnede van grove den, een inktviszwam, een dode reegeit

EINDHOVEN - Iedere week beantwoordt boswachter Frans Kapteijns in het radioprogramma van Willem-Jan Joachems vragen van luisteraars over opvallende zaken in de natuur. In Stuifmail van deze week een ster op zaagsnede van grove den, een inktviszwam, een dode reegeit en een gedicht.
Zaagsnede van grove den (Hetty Verwater)
Op de foto zie je op de zaagsnede van de grove den (en geen eiken!) een hele mooie ster. De vraag is hoe komt die daar? Ik heb daar wel een idee van, maar het is nog steeds niet helder genoeg voor mij, vandaar de vraag uitgezet bij enkele boomdeskundige. Adry Hoeven, Moergestel, reageerde als eerste en die zit op dezelfde gedachtelijn als ik. Wij denken dat de figuren, die te zien krijgt de takken zijn, die ingegroeid zijn in de stam. Dat het dan telkens andere figuren zijn is logisch, omdat dit afhankelijk is van hoeveel takken er lang dood aan de boom gezeten hebben. Je zou deze theorie van ons, kunnen testen door 5 cm tot 10 cm van de stam af te zagen. Waarschijnlijk kom je die figuur dan niet meer tegen, want daar zaten geen takken.

Inktviszwam (Tichel de Montaigne)
Op de foto zien we een hele fraaie paddenstoel of zwam. Het is namelijk de inktviszwam. Inktviszwammen zijn zwammen of schimmels, die behoren tot de grote familie van stinkzwammen. Oorspronkelijk komt deze zwam niet voor in Nederland, maar zijn deze zwammen afkomstig uit Australië. In Europa zijn ze voor het eerst waargenomen in 1921. Vermoedelijk zijn sporen van deze inktviszwam meegekomen met Australische troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De inktviszwam heeft een vruchtlichaam waarvan de vorm doet denken aan een inktvis, vandaar de naam. Tevens heeft deze zwam, net zoals alle andere stinkzwammen, een karakteristieke kadavergeur.

Een dode reegeit (Jan Bijvelt)
Soms komen er ook minder fraaie foto's binnen, maar die moeten ook gezien worden. Op deze foto ligt een dode reegeit. Vermoedelijk een aangereden dier, want Jan Bijvelt had de plek beschreven waar het dier lag. Heel triest, want meestal worden reeën aangereden als ze in paniek wegvluchten. Dit laatste meestal door loslopende honden.

Gedicht: De Wind (Caroline Hooijer)
De wind kiest
de snelweg
zonder
verontschuldigingen
rechtstreeks
op zijn doel af
raast
zucht
en blaast
om alles te vernielen
hou je vast
want als
de wind
weer gaat liggen
zul je zien
dat je wordt
beloond door
de liefdevolle
zonnestralen
die komen uit
mijn hart