128 miljoen voor Brabantse natuurgebieden, Maashorst het ruimst bedeeld

DEN BOSCH - De provincie geeft 27 miljoen euro subsidie om de natuur in Brabant aantrekkelijker te maken. Het gaat om projecten op de Brabantse Wal in West-Brabant, het Groene Woud in Midden-Brabant, en de Maashorst in Oost-Brabant.
De miljoenen zijn bestemd voor projecten die de aantrekkingskracht van deze natuurgebieden kunnen vergroten. Eerder trok de provincie daar al 26 miljoen euro voor uit.

Essent
Het geld is afkomstig uit de verkoop van energiebedrijf Essent. De pot 'Landschappen van Allure' is nu leeg. De in totaal 53 miljoen euro van de provincie wordt vanuit de regio's aangevuld met 75 miljoen euro.

Vijf subsidie-aanvragen
De provincie had nu vijf subsidie-aanvragen, waarvan er drie in de prijzen zijn gevallen.


* De West-Brabantse Waterlinie. Deze bij Halsteren (Fort de Roovere) en Steenbergen (Fort Henricus) gelegen linie zou voor een bedrag van 17,4 miljoen euro opgeknapt moeten worden. De provincie betaalt hiervan 7,8 miljoen euro. In het gebied verschijnt onder meer een uitkijktoren.


* De Maashorst. Voor dit natuurgebied tussen Uden en Oss trekt de provincie het meeste geld uit: 15,6 miljoen euro. In totaal wordt er hier 31,7 miljoen in het landschap geinvesteerd. Er komt 95 hectare natuur bij, en 56 kilometer aan verwaarloosde paden worden hersteld.


* Abdij Koningshoeve. De gemeente Tilburg krijgt 3,3 miljoen euro om het gebied rond Abdij de Koningshoeve op te knappen en aantrekkelijker te maken voor mensen uit de stad. In totaal wordt in dit gebied 8,2 miljoen euro geinvesteerd.

Ook verliezers
Er zijn ook verliezers: het plan van de gemeente Woensdrecht om het gebied tussen Bergen op Zoom en Antwerpen aantrekkelijker te maken, heeft het niet gehaald. Ook Den Bosch vist achter het net met het project 'Bossche Buitens'.

Vorig jaar ging er ook al een grote provinciale subsidie naar enkele 'Landschappen van Allure'