Studenten TU/e bouwen Sagrada Familia van ijs

EINDHOVEN - Na de ijskoepel van afgelopen winter is er een nieuwe uitdaging voor studenten van de Technische Universiteit Eindhoven: eind dit jaar bouwen ze in Finland een replica van de Sagrada Familia van ijs. De wereldberoemde basiliek in Barcelona wordt op schaal (1 op 4) nagebouwd.

Projectleider Arno Pronk maakte de plannen dinsdag bekend. Afgelopen winter werkten de studenten in Finland drie weken lang aan een ijsdome van dertig meter doorsnede. Het werd de grootste ijskoepel ter wereld.

Opvallen
De Finnen en de Nederlanders waren enthousiast over het project, maar wilden volgens Pronk een nieuwe uitdaging: "Je wilt iets waarmee je opvalt. We gaan de hoogte in." De ijskerk in Finland wordt veertig meter hoog, dertig meter lang en twintig meter breed.

Vergeleken met de koepel van vorig jaar, wordt de ijsbasiliek een stuk ingewikkelder om te bouwen. Pronk: "Het is veel hoger, dus er is een veel grotere belasting van het ijs. Daarnaast moet het materiaal verder omhoog worden gebracht. We hanteren ook hogere veiligheidseisen."

Waar aan de echte versie van Gaudí's meesterwerk al sinds 1882 wordt gebouwd, moet de ijsversie na drie of vier weken al klaar zijn.
Deel dit artikel: