Video

Grenscontroles bij Hazeldonk in aanloop naar zwaarbewaakte nucleaire top in Den Haag

18 maart 2014 om 11:48
nl
De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag controles gehouden bij grensovergang Hazeldonk bij Breda, in aanloop naar de nucleaire top in Den Haag, volgende week. Wereldleiders van ruim vijftig landen komen op 24 en 25 maart naar ons land om te praten over nucleair terrorisme. Ook op de N69 van Valkenswaard naar de grens werd gecontroleerd.
Geschreven door

De veiligheidsmaatregelen rondom de nucleaire top zijn enorm. Dagelijks worden 13.000 agenten ingezet, plus 4000 marechaussees en 3000 militairen. In een straal van zeventien kilometer rondom Den Haag is vliegverkeer niet toegestaan. Overal is extra beveiliging.
Verdachte profielenMotoragenten begeleiden automobilisten dinsdag bij grensovergang Hazeldonk naar een parkeerplaats waar ze worden gecontroleerd. De Marechaussee voert de controles uit aan de hand van verdachte profielen, maar er worden ook steekproefgewijs bestuurders naar de kant van de weg gehaald.
De meeste automobilisten staan gek te kijken als ze naar de kant gedirigeerd worden. "Maar als je niks te verbergen hebt, dan volg je die motoragent gewoon. Ik vind het wel goed, deze controles", vertelt een vrouw in een auto met een Spaans kenteken. "Dat is waarschijnlijk de reden dat we van de weg zijn gehaald." Nadat de paspoorten van de inzittenden zijn gecontroleerd, mogen ze weer doorrijden.
Roemeen zonder rijbewijsEen Roemeen heeft minder geluk. Hij heeft een Roemeense auto die hij via Nederland wil uitvoeren naar Engeland. "De papieren die hij daarvoor heeft, zijn allemaal in orde. De auto is zelfs verzekerd, maar hij heeft geen rijbewijs bij zich", vertelt een van de agenten. "Dat gaan we nu uitzoeken, dus voorlopig mag hij nog niet weg."
In de aanloop naar de nucleaire top zijn de grenscontroles opnieuw ingevoerd. Op een lijst van het ministerie en veiligheid en justitie staan zeventien binnengrenzen vermeld in Noord-Brabant. Het gaat om drie grote Brabantse grensovergangen met België: de A67 bij Eersel, de A16 bij Hazeldonk en de A4 bij Hoogerheide.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.