Nieuwe BZW-voorzitter: 'Meer ongevraagd advies aan Den Haag'

EINDHOVEN - De Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW wil politiek en bestuurlijk Den Haag actiever gaan bestoken met adviezen en oplossingen om de economie te stimuleren. Dit wil Fujifilm-directeur Peter Struik die dinsdagavond in Eindhoven het BZW-voorzitterschap overnam van voormalig Bavariabaas Peter Swinkels.

In zijn afscheid haalde Swinkels nog fel uit naar Den Haag: "Zeven kabinetten in twaalf jaar tijd. Dan is het niet zo gek dat er de laatste jaren geen echte economische strategie is voor het land. Er is tussen het campagne voeren gewoon geen tijd voor'.

Waanzin
Hij vindt dat het geld verkeerd wordt uitgegeven: "Er wordt 87 miljard aan belastingen door particulieren opgehoest, en er wordt 45 miljard aan toeslagen voor zorg en sociale zekerheid uitgekeerd, meer dan de helft. Rondpompen van geld. Waanzin, stop ermee. Stop het geld liever in de economie."

Swinkels hekelde ook de hoge belastingen en accijnzen, waar ondernemers in de Brabants-Zeeuwse grensstreken veel last van hebben. En hij vindt het gejubel over de recent hogere economische groeicijfers niet gepast: "Het kabinet zegt dat we dankzij het regeringsbeleid zijn gegroeid. Ik zeg: ondanks. Met één procent groei zit Nederland aan de onderkant van Europa, terwijl we voorheen altijd ruim boven het Europees gemiddelde scoorden. We maken gewoon de verkeerde keuzes in dit land."

Oplossingen
De BZW wil dat het kabinet andere keuzes maakt. De nieuwe voorzitter Peter Struik wil dit bereiken door Den Haag concrete oplossingen aan te bieden:  "We gaan het dóen. Wij hebben in Brabant en Zeeland mensen en bedrijven met heel veel kennis op allerlei terreinen. Op die kennis gaan we een beroep doen."

Voor verschillende thema's zal de BZW een 'doe-tafel' inrichten. Daaraan komen mensen met specifieke kennis over een thema te zitten. Samen bedenken zij oplossingen. Bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving, energie, de arbeidsmarkt, innovatiebevordering of elk ander belangrijk thema. "Dit betekent dus: wij gaan concrete voorstellen doen aan Den Haag. Ongevraagd advies, maar wél vanuit de sterkste industriële en kennisgedreven regio van het land en direct vanuit het veld", aldus de nieuwe voorzitter.
Deel dit artikel: