Geen hertelling van stemmen in Son en Breugel

SON EN BREUGEL - De hertelling van stemmen in Son en Breugel gaat voorlopig niet door. Burgemeester Hans Gaillard had om een hertelling gevraagd, maar de Kiesraad zegt dat er geen geldige aanleiding is voor een hertelling van de stemmen.

De lokale partij Dorpsbelang behaalde woensdag samen met Dorpsvisie de meeste zetels.

Één stem verschil
Allebei hebben ze er vijf veroverd, maar Dorpsvisie is met één stem verschil de allergrootste en mag zoals het er nu naar uitziet het voortouw nemen bij de coalitieonderhandelingen.

Omdat het slechts om één stem verschil gaat, wil de burgemeester een hertelling. Maar dat gaat voorlopig niet door, want er zijn geen geldige redenen om een hertelling uit te voeren. Een woordvoerster van de Kiesraad lichtte dat eerder al toe.

Mag alleen bij fouten
"Hertellen mag alleen als er een ernstig vermoeden is dat er zodanige fouten zijn gemaakt bij het tellen van de stemmen, dat het invloed heeft op de zetelverdeling."

Omdat er geen vermoeden is dat er fouten zijn gemaakt en het hier niet om zetelverdeling gaat, maar om na te gaan wie de meeste stemmen heeft, gaat het hertellen dus niet door.

Gemeenteraad kan om hertelling vragen
Dit wil niet zeggen dat er helemaal geen hertelling komt. Volgens de woordvoerster van de Kiesraad kan de gemeenteraad hierover nog beslissen. "Die is niet gebonden aan de kieswet en kan om een hertelling vragen." Het gaat om de gemeenteraad in de oude samenstelling, dus vóór de verkiezingen van woensdag.

De gemeenteraad komt dinsdag op zijn vroegst bijeen, dus dan kan er pas besloten worden over een hertelling.Deel dit artikel: