200 uur werkstraf voor stalkend VVD-raadslid Dennis Hoekstra uit Bergen op Zoom

BREDA - VVD-raadslid Dennis Hoekstra uit Bergen op Zoom moet een werkstraf van 200 uur uitvoeren. De 24-jarige Bergenaar stond vrijdag in Breda terecht voor stalking van zijn 30-jarige ex-vriendin uit Bergen op Zoom. Zelf blijft hij ontkennen.
De politicus zou vier jaar lang via honderden sms-, Whatsapp- en mailberichten en telefoontjes de vrouw het leven ondraaglijk hebben gemaakt. Danielle, het slachtoffer in deze zaak las een zeer emotionele verklaring voor tijdens de rechtszitting. Haar leven is een hel geworden, zegt ze. 

Hoekstra stond vijfde op de kieslijst van de VVD in Bergen op Zoom, maar werd niet herkozen omdat anderen met voorkeurstemmen in de raad zijn gekozen. In de aanloop naar de rechtszaak had hij al zijn werk in de fractie tijdelijk neergelegd.

VVD-fractievoorzitter Gert-Jan Huismans en bestuursvoorzitter Jan van Wijk van de VVD Bergen op Zoom zaten op de publieke tribune de rechtzaak te volgen. In eerdere berichten heeft de VVD aangegeven dat het om een privékwestie gaat.

Tranen
Twee vrouwen zitten naast Hoekstra en zijn advocaat op de rechtbank in Breda. Links Danielle, de ex van Dennis. Ze had een tijdje een relatie met hem. Toen ze daar een punt achter zette, begon de ellende. Dennis bestookte haar in anderhalve maand tijd met bijna 1500 sms'jes, Whatsappjes, e-mails en telefoontjes. Hij zocht haar thuis en op haar werk op. Danielle werd bang en uiteidelijk ging ze naar de politie en deed aangifte van stalking.

Terwijl de rechter vragen stelt aan het Bergse raadslid, houden de twee vrouwen elkaars handen vast. De vrouwen zijn allebei emotioneel. Danielle heeft haar vriendin meegenomen om haar te steunen. Het verdriet wordt erger als de inhoud van de zaak wordt behandeld en er verschillende sms-berichten en Whatsapp-berichten worden voorgelezen. "Bravo, je hebt me geblokkeerd op Facebook, maar slimpie ik kan via bekenden nog steeds op je pagina." En, "Jij gaat hier zo ongelooflijk veel spijt van krijgen", of "Dit loopt echt uit de hand, wil je me dood hebben soms?"

Stalking
Volgens de Officier van Justitie is de zaak zo klaar als een klontje. "Mevrouw heeft herhaaldelijk en duidelijk te kennen gegeven geen contact meer te willen en steeds zoekt u haar weer op."

Hij eiste een werkstraf van 200 uur, een schadevergoeding van duizend euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. "Om te voorkomen dat meneer in herhaling valt." De rechter nam de geëiste straf over in zijn vonnis. Ook hij acht Hoekstra schuldig aan belaging van de 30-jarige vrouw.


Verstandsverbijstering
Hoekstra ontkent dat er sprake is van stelselmatige stalking over een periode van vier jaar. "Toen de relatie net beëindigd was, heb ik heel veel ge-sms't en gewhatsappt. Dat waren de emoties. Dat was stom en had ik niet moeten doen. Maar na anderhalve maand was het klaar."

Volgens het raadslid was er sprake van een vlaag van verstandsverbijstering. Hoekstra vertelt op zitting dat ook 'aangeefster', zoals hij zijn ex-vriendin stelselmatig noemt, instemde met het contact.

Leven verwoest
Danielle heeft een heel ander verhaal. Tijdens haar spreekrecht op zitting vertelt ze dat haar leven is verwoest. Haar huwelijk strandde vanwege de stalker die maar niet wilde accepteren dat ze inmiddels getrouwd was. Ze woont nu met haar dochtertje alleen. "'Ik ben alles kwijtgeraakt. Mijn gezin. Mijn droom. Mijn toekomst. Door wat hij heeft gedaan ben ik bang geworden."

In tranen vertelt ze: "Ik kon amper de straat op. Mijn telefoon ging de hele dag en soms ook de nacht door. Ik sloot de rolluiken zodra ik thuis was en deed voor niemand de deur open. Ik ging nergens naar toe... Hij reed langs, niet alleen thuis maar ook op het werk. Als hij mij niet kon vinden, zocht hij mij overal."

Laster
Advocaat mr. Michael Yap uit Bergen op Zoom staat Dennis bij. Hij vindt dat er juridisch geen sprake is van stalking. Het zou geen strafzaak moeten zijn, maar dit komt in aanmerking voor bemiddeling. Hij eiste vrijspraak. Tevergeefs.

Volgens de advocaat is het ook heel lang goed gegaan tussen Danielle en Dennis. "Dennis zou de derde in het huwelijk zijn, heeft mevrouw ooit gezegd, maar ineens zette ze er een punt achter en dat besluit was een mokerslag." Ook noemde de advocaat de media-aandacht voor de zaak, waar zijn cliënt last van heeft gehad.

Geboortekaartje
Hoekstra ontwierp het geboortekaartje van de dochter van Danielle, ging met haar familie mee naar het strand en werkte professioneel met haar samen. "Zij heeft in deze tijd ook contact met mij willen hebben."

In zijn laatste woord zei Dennis: "Ik acht mezelf onschuldig. Ik word hier onterecht als zondebok weggezet. Vier jaar lang is er contact geweest met wederzijdse instemming. Dit is een schandalige zaak en ik ga aangifte doen van laster."