Video

Eis tegen Dennie J. na brandmoord Cuijk: 20 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging

27 maart 2014 om 18:22 • Aangepast 22 november 2020 om 01:17
nl
De officier van justitie heeft donderdag in de rechtbank in Den Bosch 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Dennie J. De 24-jarige man uit Mill stak volgens de officier de brand aan in Cuijk, waarbij op 20 juni vorig jaar een moeder en twee dochters om het leven kwamen. De vader van de twee dochter gaf tijdens de rechtszaak een emotionele verklaring af: "Papa houdt van jullie."
Profielfoto van
Geschreven door

J. wordt ervan verdacht in de nacht van 19 op 20 juni vorig jaar een huis aan het Hermelijnkwartier in Cuijk in brand te hebben gestoken, waarbij drie vrouwen om het leven kwamen. Ilse (17) en Sanne (14) Graat kwamen om, net als hun moeder Anita Driessen. Doordat de rolluiken van binnenuit niet opengingen, zaten de drie slachtoffers gevangen in de vuurzee. De brand maakte grote indruk in Cuijk en omstreken.
'Papa houdt van jullie'De vader van de omgekomen meisjes Ilse en Sanne gaf donderdag een verklaring af tijdens de rechtszaak over de fatale brand. Hij vraagt zich elke dag af waarom dit is gebeurd. "Ik moet leren leven met het verlies. Mijn dochters mis ik iedere dag. Papa houdt van jullie." De vader en de moeder, die ook omkwam, waren uit elkaar.

Wachten op privacy instellingen...

De vader zegt dat zijn verlies allemaal te wijten is aan één iemand. "God, help die man een handje", zei de vader toen hij zijn verklaring geëmotioneerd afsloot. Ook de broer van Anita en de vriend van Ilse gaven een verklaring. Ze zeiden dat hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn. De vriend van Ilse gaf aan geen wraakgevoelens te hebben.

Wachten op privacy instellingen...

'Branden in de hel'Justitie verdenkt J. van het opzettelijk en met voorbedachte rade aansteken van de brand. Hier zou 'onomstotelijk bewijs' voor zijn. Een belangrijk gedeelte van het bewijs bestaat uit een Whatsapp-gesprek tussen Dennie J. en de in de brand omgekomen Sanne. Volgens deskundigen is J. door psychische problemen verminderd toerekeningsvatbaar.

Wachten op privacy instellingen...

De man stak na ruzie met zijn 14-jarige vriendin haar huis in brand met benzine en sprenkelde die ook uit over de trap naar de bovenverdieping waar de slachtoffers sliepen. Dennie J. heeft tegen haar gezegd dat ze 'zou branden in de hel'.
'Ik weet het niet'Dennie J. ontkende donderdag de fatale brand te hebben gesticht. Telkens als hij wordt geconfronteerd met bewijsmateriaal blijft Dennie herhalen het 'niet te weten'. J. klom na zijn daad in een telefoonmast in de buurt en kwam daar pas na uren uit.

Wachten op privacy instellingen...

De advocaat van Dennie J. pleitte er donderdag voor dat zijn client zou moeten worden vrijgesproken. Volgens hem zou de puzzel 'niet compleet zijn' en zouden sommige stukken bewust 'passend' zijn gemaakt.
Verschanst in zendmastOp dezelfde dag als de brand werd Dennie J. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand. Hij verschanste zich de hele dag al in een zendmast, zo'n 500 meter van het huis aan het Hermelijnkwartier.

Wachten op privacy instellingen...

Uiteindelijk waren het politie-onderhandelaars die hem na negen uur naar beneden wisten te praten. Hij was eerder ook al in dezelfde paal geklommen om een einde aan zijn leven te maken. Volgens zijn advocaat was hij depressief op het moment dat de brand uitbrak in het huis.
'Kans op zelfmoord'Dennie J. is suïcidaal en stichtte in november nog brand in zijn cel in de PI in Vught. Daarbij raakte hij ernstig gewond. In het ziekenhuis is hij enkele dagen kunstmatig is coma gehouden. Bij het begin van zijn detentie werd er ook al een strop in zijn cel aangetroffen.

Wachten op privacy instellingen...

Verdachte J. liet de rechtbank weten akkoord te gaan met elk vonnis. Volgens zijn advocaat Ton van Elk de Freese moest dat echter niet als een bekentenis worden gezien, maar als signaal dat het hem niet meer uitmaakt.
9 april uitspraakWoensdag 9 april doet de rechter uitspraak in de zaak. Dennie J. heeft aangegeven hier niet bij te zullen zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.