Video

Advies: meer experimenteren met samenwerking kranten en regionale omroepen, Omroep Brabant blij

27 maart 2014 om 11:14 • Aangepast 24 april 2020 om 10:53
nl
Er moeten meer experimenten komen met samenwerking tussen kranten, regionale omroepen en andere regionale media. Omroep Brabant en BN DeStem werken al samen. De regie voor deze experimenten moet in de regio liggen, niet in Hilversum. Dat staat in het advies van de Raad voor Cultuur over de toekomst van de publieke omroep.
Geschreven door

De raad bood het advies donderdagochtend in Hilversum aan aan staatssecretaris Sander Dekker (Media).
Omroep Brabant en de andere regionale omroepen zijn blij met het advies van de Raad van Cultuur. Door de krachten te bundelen krijgt de journalistiek in de regio een krachtige impuls, vinden de omroepen. De Raad van Cultuur spreekt in het rapport van een zorgwekkende situatie in de regio door oplagedalingen bij dagbladen en bezuinigingen bij regionale omroepen.
Regionaal MediacentrumVolgens de Raad van Cultuur zou een lokale samenwerking bijvoorbeeld de vorm kunnen krijgen van een coöperatie of een Regionaal Mediacentrum dat nieuws levert aan omroepen, kranten en nieuwsbladen en ook aan nieuwe journalistieke initiatieven.
Omroep Brabant werkt sinds september 2013 samen met dagblad BN DeStem in een Regionaal Mediacentrum. In het centrum wordt het zogenaamde ‘eerstelijns nieuws’ verwerkt. Het gaat dan om nieuws over branden, ongelukken en misdrijven en over nieuws op basis van persberichten. Daardoor moet er meer ruimte ontstaan voor eigen nieuwsverhalen. 
Samenwerking met landelijke omroepenDe raad vindt ook dat regionale en landelijke omroepen nauwer moeten samenwerken, wat moet leiden tot een sterkere nieuwsvoorziening en culturele programmering. De regie voor de regionale mediavoorziening moet volgens de raad dan wel in de regio liggen en niet bij ‘Hilversum’. 
Het voorstel dat de organisatie van regionale omroepen ROOS eerder deed om tot vijf regionale clusters van regionale omroepen te komen, krijgt ook de steun van de Raad van Cultuur.
Staatssecretaris Sander Dekker liet onlangs weten dat hij de regionale omroepen onder de vlag van de NOS wilde laten werken. Directeur van Omroep Brabant Henk Lemckert: "De staatssecretaris heeft zijn standpunt vanochtend nog eens herhaald. Daarnaast heeft hij wel toegezegd om op korte termijn met de regionale omroepen te gaan praten over de toekomst."



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.