Fatale overval Deurne: Wie was doodgeschoten overvaller Abdel H.?

DEURNE - Hij zou naïef zijn, beïnvloedbaar. Een vriendelijke jongen in geldnood en met een moeilijke jeugd achter de rug. Zo spreken jeugdvrienden en nabestaanden over Abdel H. die vrijdag werd doodgeschoten in juwelierszaak Goldies in Deurne.
De 20-jarige Abdel (of Abdelhak) maakte onderdeel uit van de Marokkaanse gemeenschap van Eindhoven. Hij groeide op in de wijk Hagenkamp in stadsdeel Gestel. In De Telegraaf zegt vriendin Chanel dat Abdel beïnvloedbaar zou zijn. De overval zou hij nooit zelf hebben bedacht, meent zij.

Volgens zijn zus Saïda had hij een moeilijke jeugd zonder vader en ging het juist de goede kant op met hem: Abdel zou een betaalde baan krijgen. Ook was hij zijn schulden aan het afbetalen.

Een van de overvallers
Abdel H. was een van de overvallers die vrijdagmiddag werd doodgeschoten in juwelierszaak Goldies in Deurne. Juweliersechtpaar Willy en Marina Sanders waren ook in de zaak op het moment van de overval. Wie er precies op wie heeft geschoten, is nog niet duidelijk. Mogelijk heeft juweliersvrouw Marina de fatale schoten gelost uit zelfverdediging. Willy en Marina Sanders hebben geen wapenvergunning.

Over de tweede overvaller is niet veel bekend. Volgens het OM gaat het om een Nederlandse jongeman met roots in Noord-Afrika. Al zou hij misschien ook illegaal in Nederland kunnen zijn. Ook zou er een derde overvaller bij betrokken zijn. Mensen die hem kennen, zouden zijn identiteit geheim houden omdat ze bang voor hem zijn.

'Sjakie Montana'
Over Abdel H. wordt met minder angst gesproken. Een bekende van hem zegt tegen het Eindhovens Dagblad dat hij nooit zou gaan stelen. Hij was alleen maar bezig met voetballen. Onder vrienden stond hij bekend als 'Sjakie Montana', volgens het Algemeen Dagblad schopte hij het tot de A2 van het Eindhovense R.K.V.V. Brabantia.

Abdel volgde in 2011 een éénjarige opleiding aan het Summa College in Eindhoven. Het gaat volgens het Algemeen Dagblad om een opleiding voor jongeren die ergens de boot hebben gemist en weer worden klaargestoomd voor een nieuwe opleiding of baan.

Geldnood
Vrienden en bekenden hebben het vermoeden dat Abdel in geldnood zou zitten. Hij was een bekende van de politie vanwege 'vermogensdelicten'. Hij zou geen baan hebben en kon geen uitkering krijgen. Ondertussen moest hij wel huur betalen. Een jeugdvriend zegt in het AD dat hij met de overval in Deurne misschien een uitweg zag.

Het lichaam van Abdel wordt naar islamitisch gebruik snel begraven. Zijn laatste rustplaats zou in Marokko zijn.

Alles over de fatale schietpartij bij juwelier Goldies in Deurne lees je op omroepbrabant.nl/goldies.