Muziekinstrumentenfabriek Kessels herleeft in nieuw museum Tilburg

TILBURG - Er zit volop muziek in het nieuwe muziekinstrumentenmakersmuseum in Tilburg. In een voormalig fabriekspand pal naast het Textielmuseum laat een groep vrijwilligers de roemruchte geschiedenis van Mathieu Kessels' muziekhandel herleven.

Bijna zeventig jaar lang voorzag hij muziekkorpsen in binnen- en buitenland van instrumenten, vaandels en bladmuziek. Donderdag wordt het museum geopend door burgemeester Peter Noordanus van Tilburg.

Mathieu Kessels was niet alleen muzikant, maar ook componist en dirigent. Eind 1800 begon hij in Tilburg een drukkerij van bladmuziek voor het groeiend aantal muziekkorpsen in en om de stad. Gaandeweg breidde hij zijn handel uit naar muziekinstrumenten.

'Kessels was heel belangrijk voor muziekwereld'
Korpsen in binnen- en buitenland, waaronder ook veel militaire muziekgezelschappen, gebruikten zijn instrumenten. "Hij is heel belangrijk geweest voor de muziekwereld", zegt Hans van den Muijzenberg, een van de vrijwilligers in het museum.
Mathieu Kessels vond nog een andere inkomstenbron waarin hij dankbaar gebruik maakte van de Tilburgse textielindustrie.

Dankzij de thuisweefsters kon hij ook vaandels produceren. Een aantal daarvan zijn in het nieuwe museum te zien, net als een grote selectie uit de muziekinstrumenten van Kessels. Op het hoogtepunt van de fabriek werkten bijna 400 arbeiders in Kessels' muziekinstrumentenfabriek.

Reparatieatelier zoekt nog vrijwilligers
Het museum laat niet alleen de fabricage van die instrumenten zien, maar laat ze ook horen. Daarnaast is er in het museum ook een reparatiewerkplaats voor defecte muziekinstrumenten. "Maar we zijn nog op zoek naar meer vrijwilligers voor de werkplaats", aldus Van den Muijzenberg.

Voorlopig is het museum alleen op maandag en woensdag open voor groepen en dat alleen op afspraak.

Deel dit artikel: