Woningeigenaren met wietkwekerij in huis verliezen makkelijker woning en hypotheek

BREDA - De jacht op wiettelende huurders loopt al jaren, maar vanaf nu geldt die harde aanpak ook meer voor huiseigenaren die wiet in hun huis kweken of daarvoor beschikbaar stellen. In Zeeland en Midden- en West-Brabant hebben justitie en de politie nieuwe middelen gekregen die er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat frauderende of wietkwekende huiseigenaren makkelijker hun woning en hypotheek kwijtraken.

Dat staat in een convenant dat de twee partijen samen met hypotheekverstrekkers hebben afgesproken. Volgens de politie is dit nodig, omdat de wietcriminaliteit steeds meer verplaatst van huur- naar koopwoningen.

Uit wanhoop
"Wij treffen steeds vaker hennepkwekerijen aan in kooppanden. Waarschijnlijk komt dit door de strenge controle op wietteelt in huurpanden, maar ook omdat eigenaren hun moeilijk verkoopbare woningen uit wanhoop beschikbaar stellen voor het plaatsen van kwekerijen", zo legt politiechef van de regio Zeeland en West-Brabant Hans Vissers uit.

In de provincie Brabant zijn naar schatting tussen de 5500 en 6800 kwekerijen actief, goed voor een omzet van 1 miljard euro. Vorig jaar ontmantelde de politie er ruim 600. In bijna de helft van de gevallen zat zo'n kwekerij in een koopwoning.

Hypotheekfraude aangepakt
Huiseigenaren die hun koopwoning onderverhuren voor wietteelt, plegen hypotheekfraude. Zodra dit gebeurt, zal de politie de betreffende hypotheekverstrekker hierover informeren. Die zal de huiseigenaar tenminste verantwoordelijk stellen voor de schade.


Ook kan de uitstaande lening worden opgeëist en kan de hypotheekverstrekker voorkomen dat de huiseigenaar in kwestie opnieuw een lening krijgt voor de aankoop van een huis. Daarnaast zal justitie de huiseigenaren ook strafrechtelijk vervolgen.

Deel dit artikel: