Video

College voor de Rechten van de Mens: 'Waalwijks schoonmaakbedrijf discrimineert'

8 april 2014 om 14:31 • Aangepast 24 april 2020 om 11:24
nl
Ondernemer Wesley de Laat van schoonmaakbedrijf Budget Cleaning Brabant maakt zich schuldig aan discriminatie. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens. De Waalwijker reageerde bij Omroep Brabant op de opvallende personeelsadvertentie van zijn bedrijf. De Laat benadrukte op de radio mensen met een kleur niet te zullen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.
Geschreven door

In een wervingsadvertentie voor nieuwe personeelsleden roept Budget Cleaning Brabant alleen Nederlanders op te solliciteren. "Wij zijn een Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers." Op Facebook gaat het bedrijf een stap verder: "We zijn op zoek naar de beste werknemers van HOLLANDSE bodem!".
'Klanten willen Nederlanders'Eigenaar Wesley de Laat zegt dat hij duidelijk en transparant is. Bij Omroep Brabant vertelde De Laat dat mensen met een kleurtje niet worden uitgenodigd voor een gesprek. "Wij zitten in het hogere segment en onze klanten willen gewone Nederlanders."
Volgens het College voor de Rechten van de Mens is dit regelrechte discriminatie. "De advertentie is op het randje", vindt Marysha Molthoff van het college. "Je zou kunnen zeggen dat hij zijn bedrijf neerzet als een Nederlands bedrijf. Maar wanneer je iemand aan de voorkant al buitensluit en weigert uit te nodigen voor een gesprek, dan ben je schuldig aan discriminatie."
Houden aan de wetDe Laat verweert zich door te zeggen dat hij zelf bepaalt wie hij aanneemt. Maar dat argument vindt het college zwak. "Je mag allerlei gedachten hebben, maar als ondernemer moet je je houden aan de wet."
Het college kan zelf geen stappen ondernemen tegen het schoonmaakbedrijf. Mensen die zich gediscrimineerd voelen, moeten aangifte doen bij de politie. Dan kan de ondernemer strafrechterlijk worden vervolgd. Hij riskeert dan een boete.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.