Wielerbondscoach Lammerts snapt discussie valpartijen niet: 'Negen van de tien keer fout renner'

PUTTE - Wielerbondscoach Johan Lammerts uit Putte snapt weinig van de discussie over de vele valpartijen in het wielrennen. Vooral na de Ronde van Vlaanderen van afgelopen zondag is veel geroepen over een veiligere wielersport. Maar volgens Lammerts is er geen probleem 'en dus hoeft er ook niks opgelost te worden.'
Bobbie Traksel uit Rucphen, voorzitter van de wielervakbond VVBW, vroeg maandag om een checklist waar wedstrijden aan zouden moeten voldoen. Dan zou het wielrennen veiliger worden en de vele valpartijen, zoals in Vlaanderen, kunnen worden voorkomen.

Traksel wilde onder andere geen bochten van negentig graden in de laatste honderden meters en geen wegversmallingen in de finale. "Een beetje onnodig", noemt Lammerts die checklist. "Negen van de tien keer is een valpartij de fout van de renner. Techniek en sturen zijn competenties die een renner nou eenmaal moet hebben."

Onzinnig
Lammerts heeft zich enorm verbaasd over de discussie in de media. "Ik vind het ongelooflijk hoe er de afgelopen dagen is bericht. Natuurlijk is veiligheid belangrijk en we moeten daar goed op letten. Maar nervositeit hoort ook bij dit soort koersen. Kijk hoe Quick Step zondag gekoerst heeft, daar valt niemand. Maar dat vergt wel wat meer kracht."

Ook de nivellering in het wielrennen en het grotere aantal renners in het peleton zijn volgens de bondscoach geen oorzaken voor het grote aantal valpartijen. "Dat is iets van alle jaren. Iedereen heeft altijd al op de eerste rij willen zitten. Dat was in mijn tijd niet anders. Toen reden we Milaan - San Remo met 280 renners. En ging het ook goed. De limiet van 200 renners vind ik wel goed, maar er hoeft niet verder aan getornd te worden."

Formule 1
Volgens Bobbie Traksel is het, gezien de recente gebeurtenissen, mogelijk dat de finale van een wedstrijd als de Ronde van Vlaanderen in de toekomst op een omloop verreden wordt, ook al is hij daar als wielerliefhebber geen voorstander van. "Ik ben geen voorstander van afgesloten parcoursen, zoals bij de Formule 1. Ik geloof ook niet dat zoiets daadwerklijk valpartijen gaat elimineren", zegt Lammerts.

"We kunnen ook op ergometers (hometrainers, red.) gaan fietsen. Dan projecteren we de Oude Kwaremont op de achtergrond en kijken we wie het snelste is. Maar zo verliest het wielrennen zijn charme."