Schizofrene Robin Heller uit Helmond: de nieuwe Vincent van Gogh?

HELMOND - Robin Heller uit Helmond heeft een groot talent: hij kan heel goed tekenen en schilderen. Sommige kenners vergelijken hem zelfs met Vincent van Gogh. Maar hij heeft ook schizofrenie.

Robin Heller (45) tekent veel, heel veel. Het zijn tekeningen met figuurtjes en vormpjes. Elke dag is hij er een paar uur mee bezig. Al veertien jaar lang. Intussen heeft hij duizenden vellen getekend. "Het zijn dagboektekeningen. Ik ga van de ene tekening naar de andere, het gaat als het ware in elkaar over. Ik doe het met veel plezier. Dag in, dag uit", zegt Heller.

Angst regeert
Het tekenen is ook 'een soort grip krijgen op het leven', zegt Heller. Hij heeft sinds zes jaar officieel het stempel schizofrenie. Angst regeert z'n leven. "Altijd zenuwen, overal bang voor, ik weet vaak niet waarom. Boodschappen doen bijvoorbeeld, daar zie ik erg tegen op. Het schijnt een ziekte van het zenuwstelsel te zijn. Ik mis waarschijnlijk een bepaald stofje."

De eerste verschijnselen ontstonden meer dan 20 jaar geleden, tijdens een reis door Amerika. Daar ging het helemaal mis. "Ik kreeg een psychose. Flipte helemaal door. Terug in Nederland gebeurde het nog een keer." Wat volgde was een reeks aan therapieën en opnames. Heller woont nu individueel begeleid. Met psychische hulp en medicijnen weet hij zijn ziekte te heheersen. Tekenen helpt ook. "Daar word ik rustig van."

Groot talent
Robin tekent niet alleen. Hij schildert ook. Ooit zat hij op de kunstacademie in Den Haag. Door z'n ziekte moest hij ermee stoppen. Maar het schilderen ging door.

De tekeningen en schilderijen van Heller blijven niet onopgemerkt. Annette Wilde werkt bij het Gemeentemuseum Helmond. Zij ziet in Heller een groot talent.
"Een hele vrije geest. Z'n werken kenmerken zich door spontaniteit, beweging en veel kleur. Fantastisch om te zien."

Supertof
Regelmatig zijn de werken van Heller op exposities in Helmond te bewonderen. Zo hangen er nu tekeningen en collages in het pand van de Vrijwerkers. Eigenaar en illustrator Jan Vriends ziet ook in Robin Heller een groot talent. Hij schroomt er niet voor Heller te vergelijken met Vincent van Gogh. "Niet qua mens, maar qua werk. Hij voert consequent zijn stijl door, dat ziet er supertof uit. Net als dat van Van Gogh."

Volgens Vriends en Wilde is de kans groot dat Brabant nog veel van het werk van Heller gaat horen. Heller zelf moet erom lachen. "Dat zou wel leuk zijn. Maar ik zie wel, ik ga gewoon zo door, maak geen plannen."
Deel dit artikel: