PVV'er Alexander van Hattem mag aanblijven als commissievoorzitter na steunen Marokkanenuitspraken

DEN BOSCH - PVV-fractieleider Alexander van Hattem mag voorzitter blijven van de commissie Cultuur en Samenleving. Dat is de uitkomst van een debat in de vergadering van Provinciale Staten. Van Hattem lag als voorzitter onder vuur omdat hij geen afstand wilde nemen van het Marokkanenstandpunt van zijn partij.

Binnen Provinciale Staten wilden alleen D66, SP, PvdA en GroenLinks hem niet meer als commissievoorzitter. De andere partijen vinden het genoeg dat hij heeft gezegd dat alle Brabanders gelijkwaardig zijn. Dat werd duidelijk na afloop van de vergadering van Provinciale Staten, waar uitgebreid werd gepraat over het Marokkanenstandpunt van de PVV.

PVV'er Alexander van Hattem is voorzitter van de commissie voor Cultuur en Samenleving. Hij schaarde zich, net als de volledige PVV-fractie, achter de 'Marokkanenuitspraken' van Geert Wilders. Die uitspraken deed Wilders tijdens de avond van de gemeenteraadsverkiezingen.

Van Hattem blijft bij standpunt
De PvdA eiste excuses van de PVV omdat die partij de Marokkaanse bevolking uit zou sluiten. Het CDA vond dat PVV’ers een morele grens hebben overschreden.

De VVD vroeg zich af of de PVV in Provinciale Staten voorzitter kan zijn van de commissie voor Cultuur en Samenleving als de partij een bepaalde bevolkingsgroep wil uitsluiten. Volgens Van Hattem hoort het standpunt van de PVV over Marokkanen al jaren bij de partij en is dit geen kwestie van racisme. Hij blijft achter het standpunt van de landelijke PVV staan.

'Koude rillingen'
Marusjka Lestrade van D66 vond dat Van Hattem geen voorzitter kan blijven als hij achter het Marokkanenstandpunt van de PVV zou blijven staan. GroenLinks kreeg 'koude rillingen' bij de beelden van de scanderende PVV'ers tijdens de verkiezingsavond. De partij legde Van Hattem de vraag voor of hij zelf van mening was dat hij voorzitter kon blijven.Volgens de SP-fractie moet Provinciale Staten opkomen voor alle Brabanders en kan Van Hattem daarom geen voorzitter meer van de commissie zijn.

De fracties van D66 en SP gaven eerder al aan dat ze afwillen van PVV'er Van Hattem als voorzitter van de Statencommissie Cultuur en Samenleving.

Verslaggever Tonnie Vossen was bij de vergadering aanwezig. Volg haar via Twitter.
Deel dit artikel: