Overzicht van bedreigingen aan adres van Brabantse politiek: 'Ze wordt afgeslacht'

11 april 2014 om 16:40 • Aangepast 24 april 2020 om 11:34
nl
Vanwege 'serieuze bedreigingen' is het gemeentehuis van Reusel-De Mierden tijdelijk veranderd in een vesting. De gemeente heeft het huis laten barricaderen met betonblokken, zodat niemand het met een auto zou kunnen rammen. Deze zaak is weliswaar opmerkelijk, maar lang niet de enige in zijn soort. In Brabant zijn gemeenten én politici namelijk jarenlang het doelwit van bedreigingen. Een overzicht.
Geschreven door

De politie weet niet uit welke hoek de dreiging in Reusel komt. Een zegsman wil vrijdag niet zeggen wat de huidige stand van het onderzoek is, maar geeft wel aan dat het gemeentehuis voor onbepaalde tijd bewaakt blijft.
Wethouder 'afslachten'Een blik in de digitale archiefkasten leert ons dat Brabantse politici recentelijk nog met fikse bedreigingen te maken kregen. Vorige maand ontving de redactie nog een anonieme brief binnen waarin wethouder Sylvana de Backer van Aalburg met de dood werd bedreigd. Iemand dreigde haar 'af te slachten'. Niet lang daarna hield de politie een 50-jarige vrouw aan vanwege het dreigement.
Kort daarvoor was wethouder Rien Wijdeven van Bernheze het doelwit van een 47-jarige man, die boos was op Wijdeven om een woonwagenplek voor zijn dochter. Zij zou al acht jaar op de wachtlijst staan, maar de plek zou aan iemand vergeven zijn met een veel kortere wachttijd. Dat frustreerde de man dusdanig dat hij de wethouder onder andere toeriep dat hij 'een stel Joegoslaven' op hem af zou sturen. Het huis van Wijdeven moest worden bewaakt. Uiteindelijk kreeg de man een werkstraf.
Auto bekrastIn Geertruidenberg rommelt het ook al een tijdje. Zo deed wethouder Ruud van den Belt aangifte omdat hij zou zijn bedreigd. De auto van de wethouder werd bekrast en hij kreeg anonieme telefoontjes van iemand die de hoorn direct weer neerlegde. Verder werd binnen de gemeente een brief verspreid waarin Van den Belt in diskrediet werd gebracht. Voor zijn collega Wendy Muis van de lokale partij Keerpunt74 was de maat vol. Zij stapte per direct op toen ze daarbovenop 'een bedreiging in de persoonlijke sfeer' ontving.
Een jaar eerder was het raak bij burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven. Die kreeg in februari te maken met een doodsbedreiging. Een man zou tegen een reclasseringsmedewerkster hebben gezegd dat hij, als hij het geld ervoor had, een pistool zou kopen om daarmee Van Gijzel te beschieten.
Het jaar dáárvoor, 2012, was toch wel het dieptepunt van bedreigingen aan het adres van de Brabantse politiek. Zo kreeg vanwege het dreigende faillissement van de scheepswerf in Grave wethouder Eric Daandels van Grave het zwaar te verduren. Via de mail, telefonisch en via de website van de gemeente uitten diverse mensen hun frustraties waarbij erg op de man werd gespeeld. Een week eerder ontving de Cuijkse wethouder Gerard Stoffels thuis een dreigbrief. Deze was geadresseerd aan 'dictator communist Stoffels'.
Maar hét dieptepunt was toch wel de aanslag op het gemeentehuis in Waalre. Twee auto's reden het pand binnen, waarna een grote brand ontstond die het monumentale gemeentehuis in as legde. Drie mannen werden opgepakt, maar later weer vrijgelaten door gebrek aan bewijs. Tot op de dag van vandaag is er niemand voor deze aanslag achter de tralies terechtgekomen.
Man met kettingzaagWat betreft bedreigingen bleef het daar in 2012 niet bij. Een man in Steenbergen zei tegen burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal dat hij hem 'ging pakken'. De man werd in hoger beroep vrijgesproken, maar Niederer zal de woorden ongetwijfeld als een bedreiging hebben opgevat. 
Tot slot was het eind 2011 nog twee keer raak in het westen van de provincie. Burgemeester Stefan Huisman van Oosterhout deed aangifte van bedreiging door een man met een kettingzaag. De man stormde met de zaag het gemeentehuis binnen uit protest tegen bomenkap. De 71-jarige Oosterhouter bood later zijn excuses aan, waarna justitie besloot hem niet te vervolgen.
Even daarvoor werd wethouder Linssen van Bergen op Zoom op de internetsite van BN DeStem met de dood bedreigd. Een 59-jarige man uit Halsteren die bekende de bedreiging te hebben geplaatst, verklaarde later dat hij had verwacht dat zijn reactie niet op de site zou worden gezet.
*** Lees ook: Bedreiging raadsleden schering en inslag: één op de drie bedreigd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.