Mishandelde moslima doet niqaab af uit angst: ‘De veiligheid van mijn kinderen is in gevaar’

EINDHOVEN - Oum Hafsa werd woensdag in Eindhoven op klaarlichte dag in elkaar geslagen door twee mannen. Haar niqaab werd van haar lichaam getrokken. "Als je zelf je gezicht niet kan laten zien, doen wij het voor je!”, schreeuwden de mannen tegen de moslima. Ze heeft in overleg met haar man besloten om haar niqaab voortaan af te doen.
Nietsvermoedend wandelde Hafsa met haar baby in de wandelwagen op de Doctor Cuyperslaan in Eindhoven. Uit een auto die voorbij kwam gereden werd 'Hup Holland!' geroepen. Hafsa negeerde dit. "Ik word vaak toegeroepen en uitgescholden sinds ik een niqaab draag."

'Kom jij eens hier!'
Later hoort Hafsa voetstappen achter zich. "Kom jij eens hier!", werd naar haar geroepen. "Toen trok een van de mannen aan mijn niqaab", vertelt Oum Hafsa. De niqaab zat stevig vast, waardoor het kledingstuk niet losliet.

Hafsa probeerde te voorkomen dat ze viel. "Ik wilde kostte wat het kost mijn baby beschermen." Toen de niqaab niet losliet, voelde de vrouw een harde klap op haar schouder. Vervolgens zei een van de mannen: "Haar soort komt eraan, dus we gaan."

Echtpaar wil niet getuigen
Twee Marokkaanse mannen liepen in de richting van Oum Hafsa. "Ze hebben het hele incident niet gezien, dus ze kwamen ook niet voor mij", zegt Hafsa. Een ouder echtpaar dat volgens haar de mishandeling wel gezien moet hebben, wil niet getuigen. "Ze reageerden schouderophalend dat ze dat niet zagen zitten."

Hafsa is de periode tussen de onbeantwoorde hulpvraag en het moment dat ze thuis kwam kwijt. Waarschijnlijk is ze met haar baby in de auto gestapt, maar dat kan ze zich niet herinneren.

'Veiligheid kinderen in gevaar'
In overleg met haar man heeft Hafsa besloten om geen niqaab meer te dragen. "Ik vind het erg, maar de veiligheid van mijn kinderen is kennelijk in gevaar als ik wel een niqaab draag." Vriendinnen van Oum Hafsa overwegen ook om hun niqaab af te doen.