Video

Baarles echtpaar stopt met uniek ambacht van hoedendozenmaker: 'Er is leven na de doos'

15 april 2014 om 19:32 • Aangepast 24 april 2020 om 11:45
nl
Na vier generaties verdwijnt er een uniek ambacht uit onze provicincie. Rob (69) en Nadine (63) Spanjersberg stoppen binnenkort als hoedendozenmakers. Het stel uit Baarle-Nassau gaat met pensioen. Ze hadden graag het stokje overgedragen aan een nieuwe generatie, maar opvolgers hebben zich nog niet gemeld.
Geschreven door

De voorouders van Rob beoefenden sinds 1880 het vak van hoedendozenmaker. Toch nam Rob Spanjersberg het ambacht niet meteen over van zijn vader.
Tot eind jaren tachtig runde hij samen met Nadine een cafeetje in Antwerpen. ''Dat was een fantastische tijd. Alleen viel het nachtleven ons te zwaar'', zegt Nadine.
Koninklijke dozenRob en Nadine maken samen met het enig personeelslid Mien hoedendozen in allerlei soorten en maten. De laatste jaren maken ze in het atelier in Baarle-Nassau ook dozen voor promotiemateriaal en kerstpakketten.
Klanten zijn zowel particulieren met kleine bestellingen als beroemde hoedenontwerpers. ''Ik weet zeker dat onze dozen ook ergens in een koninklijke kast staan'', alus Spanjersberg. 
'Leven na de doos'Hoedendozenmaker Rob hoopt nog steeds dat iemand de zaak overneemt: ''Niet alleen zakelijk, maar vooral ook om het ambacht veilig te stellen.''
Het echtpaar Spangersberg bleef kinderloos. ''We zouden nog kunnen proberen om er eentje te maken'', grapt Nadine. Bang om in een zwart gat te vallen na zijn pensioen is Rob niet: ''Er is leven na de doos!''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.