'Verdachte Aydin C. van Amanda Todd-zaak deed zich vaak voor als jong meisje'

OISTERWIJK - Aydin C., de man die in Oisterwijk werd opgepakt, onder meer voor de afpersing van jonge meisjes, deed zich meestal zelf voor als een jong meisje als hij met zijn slachtoffers sprak op internet. Dat zegt het Openbaar Ministerie. Of dit ook in de Amanda Todd-zaak het geval was, is onduidelijk.
Wat inmiddels wel duidelijk is geworden, is dat de man in Canada meerdere slachtoffers heeft gemaakt. Dat meldt Global News. De 15-jarige Todd pleegde uiteindelijk zelfmoord nadat ze door de man uit Oisterwijk zou zijn gechanteerd.

Wereldwijd tientallen slachtoffers
Ook perste hij tienermeisjes in andere landen af, zoals Amerika, Engeland en Noorwegen. Justitie vermoedt op dit moment dat hij wereldwijd ongeveer dertig tot veertig slachtoffers heeft gemaakt vanachter zijn computer in Nederland.

Hij verleidde volgens justitie vooral meisjes en probeerde hen zover te krijgen dat ze hun kleren uittrokken voor de webcam. Hij sloeg die beelden op en chanteerde hen ermee. Dit gebeurde ook bij het Canadese tienermeisje Amanda Todd.

Hij deed zich ook voor als jongen
Bij volwassen mannen deed hij hetzelfde, alleen zei hij in die gevallen dat hij een jonge jongen was. Met de beelden die hij van de mannen maakte, probeerde hij hen geld afhandig te maken, zo vermoedt het Openbaar Ministerie.

Omdat het onderzoek nog steeds in volle gang is, kan het zijn dat er nog veel meer slachtoffers in het onderzoek naar voren komen. Justitie in Nederland werkt samen met internationale politieorganisaties aan de zaak. Het onderzoek neemt naar verwachting nog maanden in beslag.

Lees alle berichten over de zaak-Amanda Todd terug op onze themapagina.