Provincie trekt aan de bel: ‘Aanpak stankoverlast Brabant is onvoldoende’

EINDHOVEN - De berekeningen van stankoverlast van de intensieve veehouderij verschillen aanzienlijk met de realiteit. Dat maakten de Gedeputeerde Staten maandag bekend. De provincie dringt er bij staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) op aan snel onderzoek te doen en zo de maatschappelijke onrust te beperken.

Volgens de provincie zijn er genoeg redenen om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van V-stacks, het model waarmee de geuroverlast in Brabant berekend wordt. "Dit betekent dat er geen betrouwbaar instrument voorhanden is op basis waarvan gemeenten vergunningaanvragen van veehouderijen kunnen beoordelen."

De ontwikkeling van de intensieve veehouderij is volgens verschillende partijen een groot probleem in Brabant. De vestiging van megastallen is 'onwenselijk' voor de leefbaarheid en volksgezondheid in de kleine kernen, meent de Partij voor de Dieren.'Snel een oplossing'
Gedupeerde Staten verwacht dat er op korte termijn een definitieve oplossing komt voor het onnauwkeurige rekenmodel. Er moet in ieder geval snel duidelijkheid komen, benadrukt de provincie.

In Brabant startte begin maart een groot onderzoek naar de gevolgen van de intensieve veehouderij voor de gezondheid van mensen. Net als de PvdD is ook de Brabantse Milieufederatie ontevreden over de huidige ontwikkeling van de intensieve veehouderij.
Deel dit artikel: