Video

Cursusje cybercrime: wapens en drugs kopen op het internet... as simple as that!

29 april 2014 om 08:53 • Aangepast 24 april 2020 om 12:14
nl
Wapens, drugs, drugslaboratoriumbenodigdheden. Allerlei louche zaken die regelmatig opduiken in Brabant. Vrijdagavond bijvoorbeeld werden er naast een enorme hoeveelheid chemicaliën voor drugs in Eindhoven nog automatische wapens en een raketwerper gevonden. Hoe makkelijk is het om aan bijvoorbeeld wapens te komen, vroeg onze redactie zich af. Tijd voor een cursusje cybercrime van expert Stan Hegt uit den Bosch.
Geschreven door

"Kunnen betalen met de virtuele munteenheid Bitcoins. En beschikking hebben over het netwerk TOR. Dat zijn voor de cybercrimineel toch wel absolute musthaves", vertelt Hegt. "TOR is een netwerk op internet dat het mogelijk maakt om anoniem het web op te gaan."
Anoniem voor justitieDuizenden mensen doen mee aan dat netwerk. Zij maken het mogelijk om een website te bezoeken via hun systemen. "Dus in plaats van dat je een website bezoekt en er een verbinding wordt gemaakt tussen jouw computer en die website, wordt de verbinding nu via de verschillende computers in het TOR-netwerk aangelegd."
Hegt laat het zien op zijn laptop. "Ik heb de TOR browser-bundel geïnstalleerd. Daarna heb je een nieuwe webbrowser om het internet mee op te gaan. Als ik nu ga naar watismijnip.nl dan heb ik ineens een ander IP-adres, ik zit ineens bij een andere provider. Ik ben nu anoniem en voor politie en justitie niet meer te achterhalen."
Marktplaats voor drugsEn dat is fijn als je louche bestellingen wilt gaan doen. Maar waar doe je die? Hegt: "Een bekende website is Silk Road. Een soort Marktplaats voor illegale producten, met name drugs."
XTC, LSD maar ook heroïne en laboratoriumbenodigdheden, het is allemaal te koop. Pagina na pagina staat vol met advertenties. Zoals eentje van de Nederlandse aanbieder Pink Panter, die MDMA-kristallen aanbiedt. "Hij heeft een mooie advertentie erbij gezet met wat hij wel en niet doet qua versturen. Er staan ook foto's van zijn producten bij. Daaronder zien we de waardering van zijn kopers. Zo te zien zijn de meeste wel tevreden. Er zit er trouwens ook eentje tussen die zegt dat het product nooit is aangekomen en dat hij zijn geld nooit heeft teruggezien."
Zwaar geschut te koopAdresje voor drugs zijn zo gevonden. Maar wapens, zijn die ook zo makkelijk op de kop te tikken? Hegt: 'Wapens zijn zeker ook voorhanden op het TOR-netwerk. Via startpagina's als Hidden Wiki kun je wel dingen vinden."
Hij vervolgt: "Ik kijk nu bijvoorbeeld op The Black Market. Machinegeweren, sniper rifles, zwaar geschut staat hier te koop. Of via deze website ook echt geleverd gaat worden weet ik niet. Punt is dat niet alleen jij via TOR-netwerk anoniem bent, maar ook de verkoper."
Volgens Hegt is de kans dat je genaaid wordt in de wapenwereld zeker aanwezig. "Op het moment dat je alles vooraf moet betalen, en niet van een intermediar gebruik mag maken, dan weet je bijna zeker dat de boel nep is en dat je de wapens nooit gaat krijgen. Kortom: voor wapens is wel de truc dat je weet waar je moet zijn op het TOR-netwerk en dat je ook een beetje in het wereldje zit."
Niet alleen criminelenTOR lijkt zo misschien een speelplaats voor uitsluitend criminelen, toch is dat niet zo. Hegt: "Van oudsher heeft het voornamelijk ook de functie van platform voor persvrijheid. Denk bijvoorbeeld aan China waar dit een van de weinige manieren is om zonder censuur het internet op te kunnen. Ook zou je in Syrië iets op het internet kunnen zetten zonder dat mijneer Assad weet wie dat gedaan heeft."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.