Vleesfraudeur Jan Fasen uit Breda zit vast in Parijs vanwege paardenvleesschandaal

PARIJS - Vleesfraudeur Jan Fasen uit Breda zit vast in Parijs. Hij wordt aangeklaagd vanwege gesjoemel met paardenvlees in Frankrijk. Dit meldt de Franse krant Le Figaro.
Volgens de Franse krant werd Fasen 8 april opgepakt. Zijn bedrijf, Draap Trading op Cyprus, zou de spil zijn in het paardenvleesschandaal. Fasen wordt aangeklaagd vanwege valsheid in geschrifte en georganiseerde fraude. Hij zou paardenvlees hebben geleverd aan het bedrijf Spanghero. 

Advocaat: Fasen onschuldig
Fasen kocht paardenvlees in Mexico en Brazilie, sloeg dat op in Breda en verkocht het op papier aan een halal runderslachterij in Amsterdam. Het vlees ging naar Franse afnemers. Volgens zijn Franse advocaat houdt Jan Fasen vol onschuldig te zijn.Al eerder veroordeeld
Ongeveer een jaar geleden kreeg Fasen van het gerechtshof in Den Bosch al een boete van 50.000 euro voor het verkopen van paardenvlees als halal rundvlees. Ook kreeg de 63-jarige vleeshandelaar zes maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Het gerechtshof oordeelde toen dat Fasen de consument had misleid, maar dat niet was bewezen dat hij grote winsten had gemaakt. Ook was er volgens het Hof geen gevaar voor de volksgezondheid.