Illegale bingoavond in café De Herbergh in Helmond, drie mensen opgepakt: 'Ik schrok me de pleuris'

HELMOND - Geen kansspel zonder risico's. In café De Herbergh aan de Molenstraat in Helmond zijn woensdag drie mensen aangehouden voor het organiseren van een illegale bingoavond. De arrestanten zijn twee Helmonders van 40 en 41 jaar en een 31-jarige man uit Goirle.
Inmiddels is de 40-jarige man uit Helmond weer vrijgelaten; de andere twee verdachten zitten nog vast.

In de zaal waren zo'n tachtig mensen zonder medeweten van de gemeente aan het bingoën. De organisatoren overtraden hiermee de Wet op de Kansspelen. De deelnemers werden verzocht het pand te verlaten. De ontruiming verliep rustig. Het prijzengeld en ander bewijsmateriaal is in beslag genomen.

'Ik schrok me de pleuris'
Om kwart voor negen kwamen de agenten de zaak binnen. De bingoavond was toen net van start gegaan. Een 60-jarige Helmondse zat op dat moment tussen de deelnemers, en had net een spelboekje gekocht voor tien euro.

"Ik schrok me de pleuris", zegt ze. "Komen er opeens zomaar tien politieagenten binnen. We moesten allemaal eruit. De organisatie had geen vergunning aangevraagd, dus het geld dat wij hadden ingelegd, werd weer door de agenten meegenomen."

Horecazaak tijdelijk gesloten
Na de arrestatie van de drie mannen was er geen verantwoordelijke meer in De Herbergh aanwezig. De horecagelegenheid is gesloten tot de verdachten weer op vrije voeten zijn. Zij zitten nog vast.

Tijdens de controle bleek ook dat er niet werd voldaan aan de brandveiligheidseisen. De controleactie werd uitgevoerd door het Helmond Interventie Team (HIT), een initiatief van de politie en de gemeente Helmond.

Niet de eerste 'bingoarrestaties'
Het is niet voor het eerst dat een kienavond in Helmond halverwege werd stilgelegd vanwege een inval. In 2008 viel de politie het supporterscafé van Helmond Sport omdat er illegaal gekiend werd. Ook toen werden er drie organisatoren aangehouden.