Video

Fotograaf vanwege 'billenfoto's' niet welkom bij vrouwenwedstrijd Belgie - Nederland

1 mei 2014 om 19:19 • Aangepast 24 april 2020 om 12:22
nl
Sportfotograaf Ron Hendriks uit Son en Breugel is niet meer welkom bij de vrouwenvoetbalwedstrijd België Nederland. Volgens de Belgische voetbalbond zou Hendriks te weinig de bal en te veel de billen van de speelsters fotograferen. Hendriks ontkent dit.
Geschreven door

De fotograaf uit Son en Breugel fotografeert al tijden de BeNe League, de Belgisch-Nederlandse vrouwenvoetbalcompetitie.
Accreditatie ingetrokkenZijn accreditatie voor het interland tussen België en Nederland was in eerste instantie goedgekeurd. Maar later trok de Belgische voetbalbond zijn verzoek in. Volgens de fotograaf heeft dat te maken heeft met een interland van Oranje, vorig jaar juli. FC Twente-speelster Anouk Dekker brak toen haar neus.
De KNVB zou niet blij zijn geweest met zijn foto van de geblesseerde Dekker. Van de KNVB krijgt hij namelijk ook geen toestemming meer om bij wedstrijden van de nationale ploeg te fotograferen.
Niets te maken met wedstrijdsituatieDe KNVB geeft toe dat Hendriks niet meer welkom is bij de vrouwenwedstrijd van het Nederlands elftal, maar niet vanwege de foto's van de gebroken neus. "De foto's die Hendriks maakt hebben niets te maken met de wedstrijdsituatie."
Volgens Hendriks is dat complete onzin. "Ik heb vorig jaar in het gemeentehuis van Son en Bruegel een fotoexpositie over vrouwenvoetbal gehad waar ruim tachtig foto's hebben gehangen. Maar ik had maar twee foto's die je als 'billenfoto's kunt aanmerken."
Achterkant onvermijdelijk"Natuurlijk heb je wel eens een achterkant op de foto. Dat is onvermijdelijk. Ze lopen heen en weer en vrouwen hebben nou eenmaal een voorkant en een achterkant."
Maar zelfs als Hendriks wel graag billen zou fotograferen, dan valt dat toch onder persvrijheid? Het antwoord van de KNVB daarop is eenvoudig: "Wij willen dat de speelsters zich prettig voelen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.