Dodenherdenking 2014 in Brabant: bijna overal 2 minuten stilte

VUGHT - Op een paar uitzonderingen na werd zondagavond overal in Brabant om acht uur stilgestaan bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Met twee minuten stilte werden de militairen en burgers herdacht die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.
In Werkendam en Sprang-Capelle werd vanwege de zondagsrust zaterdag al de officiële gemeentelijke dodenherdenking gehouden. Op alle andere plekken in Brabant spelen trompettisten iets voor acht het bekende taptoe-signaal, gevolgd door twee minuten stilte. In Werkendam werd zondag een tweede herdenking gehouden, die bijna net zo goed bezocht werd als die van zaterdag. 


Volgens voorzitter Joan Leemhuis-Stout van het Nationaal Comité 4 en 5 mei doet 98 procent van de gemeenten in Nederland mee aan de nationale herdenking. In totaal vinden er 1500 plaats, soms meerdere in één gemeente. Bij het Nationaal Monument op de Dam werden de Nederlandse slachtoffers met twee minuten stilte herdacht in aanwezigheid van de koning Willem-Alexander en koningin Máxima.


Kamp Vught
De programma's van vrijwel de meeste herdenkingen bevatten zoals gebruikelijk meer dan twee minuten stilte. Zo werden onder meer 's middags al in het Nationaal Monument Kamp Vught toespraken gehouden. Ook werd een gedicht voorgelezen en zong Stef Bos liefst vier liedjes, waarvan hij er een nooit eerder voor een publiek had gezongen. Verder haalde een 80-jarige oud-gevangene van het voormalige concentratiekamp herinneringen op.


Er waren opvallend veel bezoekers, naar schatting ongeveer duizend, van heel jong tot heel oud. Tijdens de twee minuten stilte 's middags waren alleen kwakende kikkers in de sloten rondom het kamp en vogels te horen. Zowel in als bij het kamp werden 's middags en 's avonds kransen gelegd. In 'Kamp Vught' kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim zevenhonderd mensen om het leven.


Een paar kilometer verderop in De Grote Kerk in Den Bosch gaf voormalig Verenigde Naties-gezant Jan Pronk een lezing over de veranderende opvatting over het herdenken. Even verderop werden in het Hinthamerpark struikelstenen onthuld. Die herdenken het feit dat twee gezinnen uit de buurt tijdens de oorlog werden weggevoerd om later te worden vermoord in een concentratiekamp.


Vluchtelingen over hun ervaringen
In Tilburg was een uitgebreid programma na de gemeentelijke herdenking in de Heikese kerk en het oorlogsmonument aan de Schouwburgring. Nieuwe Tilburgers uit Afghanistan, Somalië en Syrië haalden hun herinneringen op aan de oorlog die zij hebben meegemaakt.


Eindhoven herdacht de oorlogsslachtoffers op begraafplaats De Oude Toren in Woensel. Burgemeester Rob van Gijzel legde namens de gemeente een krans en hield een toespraak. In Breda vormde het park Valkenberg het decor voor de dodenherdenking. Bij monument De Vlucht hield burgemeester Peter van der Velden een toespraak.


Concert metalband Korn stilgelegd
Ook bij evenementen die niets met de dodenherdenking te maken hebben wordt stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. In het Klokgebouw in Eindhoven treedt zondagavond de Amerikaanse band Korn op. Om acht uur werd het programma even onderbroken om de twee minuten stilte in acht te nemen.


Treinen en auto's stilgezet
Tot slot werden bij de NS voor 20.00 uur 325 treinen stilgezet en Rijkswaterstaat riep mensen via borden boven de weg op om voor 20.00 uur de auto op een parkeerplaats neer te zetten. Uit een eerder gepubliceerd Nationaal Vrijheidsonderzoek bleek al dat 93 procent van de mensen 2 minuten stilte in acht neemt. Ook op het internet is in toenemende mate aandacht voor de stilte tijdens de dodenherdenking.


Dodenherdenking bij Omroep Brabant
Omroep Brabant staat zondagavond eveneens stil bij de dodenherdenking. Om acht uur was op Omroep Brabant TV de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam te volgen, waarbij de Koninklijke familie aanwezig was. Deze herdenking was ook live te volgen op de website van Omroep Brabant. Op Omroep Brabant Radio was om acht uur twee minuten stilte.