Hightech boeren is hot: HAS Den Bosch ziet flinke stijging aantal studenten

DEN BOSCH - De HAS Hogeschool in Den Bosch doet het goed. Al jaren stijgt het aantal studenten, voor sommige opleidingen zelfs met vijftig procent. Zo kan waarschijnlijk de studie tuinbouw en akkerbouw het komende studiejaar voor de tweede jaar op rij de helft meer studenten verwachten.
"Lang is de agrarische sector een beetje over het hoofd gezien door studenten", vertelt Lector Jasper den Besten van HAS. "Maar er is juist erg veel werk en de innovaties maken het daarom erg interessant".

De tijd van twaalf uur per dag met handen in de grond is voorbij, toekomstige voedselfabrieken met rood en paars licht en de ideale groeiomstandigheden maken de sector hightech.

Banen voor het oprapen
"Ik wil na mijn studie agrariërs gaan adviseren, de nieuwste technieken horen daar bij," vertelt Sjoerd Rombout, tweedejaars student. Sjoerd heeft geen agrarische achtergrond, toch gaat hij die kant op. "Ik heb het altijd al erg interessant gevonden en de banen liggen er voor het oprapen."

"Met de aanwas van alle opleidingen bij elkaar, is er nog niet genoeg aanbod van afgestudeerden", bevestigt lector Den Besten. De voorspellingen, ook voor de HAS, blijven dus positief.