Op zoek naar bommen in explosieve Brabantse grond: 'Er liggen er nog genoeg'

SCHIJNDEL - 'Boer vindt granaten.' 'V1 in Kruisland.' Regelmatig duiken oude explosieven uit de Tweede Wereldoorlog op. Het bedrijf Bodac uit Schijndel is gespecialiseerd in het vinden van deze bommen.
Hoeveel bommen en granaten ligger er nog in de Brabantse bodem verstopt? Zo vinden boeren regelmatig explosieven in een akker. Eerder deze week werden vijf bommen gevonden bij de landingsbaan van vliegbasis Volkel. Vandaag een Kriskras, in de schaduw van de Volkelse bommen, op zoek naar explosieve Brabantse grond.

Historisch onderzoek
Het bedrijf Bodac uit Schijndel zoekt aan de hand van historisch naar plekken waar nog bommen kunnen liggen. "We achterhalen die bommen onder meer door middel van het nagaan van archieven en het zoeken in verslagen van militairen."

Zo komen de risicoplaatsen aan het licht. Het lijkt onmogelijk om de precieze locatie van een bom te achterhalen, maar volgens Van Boeijen valt dat verrassend genoeg mee. "Soms kun je het vrij nauwkeurig doen. We beschikken bijvoorbeeld over militaire documenten van de Britten. Die hebben vrij nauwkeurige gegevens over waar bombardementen hebben plaatsgevonden."

Een aantal van die bommen zijn al gevonden, maar een onbekend aantal nog niet. "De vuistregel is dat tien tot vijftien procent van de bommen niet afgaat. Ook in Volkel liggen er dus waarschijnlijk nog genoeg die niet ontdekt zijn."