Video

Zedenverdachte Frank R. vertelt hoe hij minderjarigen inpalmde: 'Het was een soort verslaving'

21 mei 2014 om 18:45 • Aangepast 22 november 2020 om 00:24
nl
Zedenverdachte Frank R. (49) uit Cuijk kwam vaak in contact met minderjarige meisjes door zich voor te doen als een jongen van een jaar of 18. Als 'bewijs' stuurde hij soms foto's van wildvreemde jongens naar zijn slachtoffers. Ook opereerde hij op chatsites, vooral op Solomio, onder tal van schuilnamen.
Profielfoto van
Geschreven door

Dat bleek woensdag tijdens de eerste van vier zittingsdagen van de rechtbank in Assen over de omvangrijke zedenzaak. "Veel mensen op de chat liegen over hun leeftijd, dat deed ik ook", zei R. Volgens zijn advocaat heeft R. spijt van zijn daden.
R. gaf ook toe dat hij enkele jonge meisjes met wie hij seks had heeft geblinddoekt, gekneveld en hun ogen heeft afgeplakt met tape. Hij bekende ook 'ruige seks' te hebben gehad met meerdere meisjes van 12 of 13 jaar.
Slachtoffers vonden R. 'vrolijk en grappig'Zijn jonge slachtoffers, enkele meisjes waren twaalf jaar oud, vonden R. bij het eerste contact vaak 'vrolijk en grappig'. "Hij gaf ons vertrouwen", las de rechter voor uit enkele verklaringen van slachtoffers bij de politie. "Ik heb mezelf wel een beetje een strategie aangeleerd om ze in te palmen", zei R.
In latere instantie, als R.'s slachtoffers niet of onvoldoende meewerkten, kon hij ook dreigen en manipuleren, zo bleek uit een reeks verklaringen die de rechters de revue lieten passeren. In een aantal gevallen gaf R. de meisjes geld in ruil voor seks. De man heeft volgens justitie honderden meisjes via internet aangezet tot seks. R. erkende dat dat steeds perverser werd. "Het was een soort verslaving."
Slachtoffers spreken vrijdagSlachtoffers van Frank R. die gebruik willen maken van het spreekrecht, mogen dat vrijdagmiddag achter gesloten deuren doen. Dat heeft de rechtbank in Assen woensdagmorgen besloten. R. staat daar terecht op verdenking van een grote reeks aan zedenmisdrijven.
De rechtbank vindt 'de persoonlijke levenssfeer heel belangrijk', zei rechtbankvoorzitter Herman Fransen, en wil de privacy van de soms nog minderjarige meisjes beschermen.
Aanzetten tot seksuele handelingenDe 49-jarige Frank R. uit Cuijk wordt ervan verdacht dat hij via internet honderden meisjes tot seksuele handelingen heeft aangezet. In zeker elf gevallen zou het ook tot fysiek contact zijn gekomen tussen R. en slachtoffers. De rechtbank in Assen heeft vier dagen uitgetrokken voor de zaak-Cuijk. De zaak werd woensdagmiddag rond vier uur geschorst en gaat donderdag verder. Tien van de 21 feiten werden woensdag behandeld.
Frank R. liet aan het begin van de rechtszaak weten mee te willen werken met het onderzoek, behalve als het te intiem wordt. De zaak heeft de naam Saturnus gekregen. In eerste instantie heette de zaak Ellikom, maar de burgemeester van de Belgische gemeente Meeuwen-Gruitrode, waartoe deelgemeente Ellikom behoort, maakte bezwaar tegen die naam.
Het Openbaar Ministerie verdenkt Frank R. van verkrachting, ontucht met minderjarigen, verleiding, onttrekking aan het ouderlijk gezag, ontucht door middel van een webcam, grooming en het maken en het in bezit hebben van kinderpornografie.
Twitter & Dossier Frank R. Omroep Brabant volgt de zedenzaak Frank R. op de voet. Volg vanaf woensdag onze verslaggevers Rogier van Son, Rob van Kaathoven en Bert van Doorn op Twitter voor het laatste nieuws over de zaak.
Lees alles over de zedenzaak Frank R. in ons dossier: omroepbrabant.nl/zedenzaakcuijk.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.