Wie is de man achter Frank R.? 'Ik had een strategie om meisjes uit de kleren te krijgen'

22 mei 2014 om 21:17
nl
Wie is de man achter Frank R.? Dat is de vraag die donderdag beantwoord werd in in de rechtbank in Assen. De rechtbank trekt deze week drie dagen uit voor het proces tegen de van onder meer grooming en verkrachting verdachte Frank R. uit Cuijk. Woensdag werd duidelijk hoe de gevelreiniger uit Cuijk te werk ging.
Geschreven door

"Het was een soort verslaving, ik had er nooit zelf mee kunnen stoppen", vertelde Frank R woensdag in de rechtszaal.
StrategieR. deed zich online voor als een knappe, jonge chatter, palmde zijn slachtoffers in en na verloop van tijd begonnen de seksuele toespelingen "Ik had een strategie ontwikkeld. Ik deed het voor de gezelligheid, maar ook om ze uit de kleren te krijgen."
"Op een gegeven moment heeft hij ze in zijn fuik gevangen", vertelt Pieter van Rest van het OM. "Wat hij zijn slachtoffers liet doen was zeer extreem." Allerlei attributen, uitwerpselen en dieren werden daarbij gebruikt.
Ruige seksR. noemde het zelf 'ruige seks' en dat bleef niet bij de webcam. Met elf slachtoffers had hij ook fysiek 'ruige seks' in zijn auto en in zijn appartement in Cuijk. De vraag was woensdag of dat onder dwang gebeurde.
De gevelreiniger uit Cuijk is er van overtuigd dat hij niemand dwong, maar de rechtbank zet daar vraagtekens bij. Uit uitgeschreven filmmateriaal blijkt dat zijn slachtoffers regelmatig gaven aan te willen stoppen.
Contact met andere mannenEr was ook contact met andere mannen. R wisselde gegevens en ervaringen uit met ene Sander, Mike en Snake. 'Stoerdoenerij', noemt R het. De mannen chatten over dezelfde meisjes waarmee ze onder meer via solomio.nl contact hadden.
Frank R. legde zowel de webcamgesprekken als de fysieke ontmoetingen vast op film, maar dat beeldmateriaal zou nooit zijn gedeeld met anderen. "Het was een soort verzameling."
Nooit eerder veroordeeldFrank R heeft een strafblad, maar is nooit eerder veroordeeld voor een zedendelict. Na een moeilijke jeugd, strenge ouders en een tijdje in een internaat bouwt hij zijn leven op. Werkt als gediplomeerd kok en daarna in de spoorbouw. In Wijchen gaat hij samenwonen met zijn vriendin en krijgt met haar een kind.
Het stel heeft moeite met de opvoeding van hun dochter. De relatie loopt na 12 jaar op de klippen. R komt uiteindelijk alleen terecht in Cuijk.  Hij werkt dan zelfstandig als gevelreiniger.
Alcohol en depressieEen groot sociaal netwerk heeft R niet. Na een aanrijding, onder invloed van alcohol, met een geparkeerde auto wordt zijn rijbewijs voor een flinke tijd afgenomen. Werken wordt daardoor lastig en R raakt in de problemen door alcohol en depressie. Hij was al actief op internet, maar vanaf dat moment, in 2005, ziet de rechtbank een toename in zijn internetgedrag.
De deur naar zijn sociale netwerk gaat dan helemaal dicht. Buiten de mensen met wie hij werkt ziet hij niemand, geen familie, kennissen of vrienden. Hobby's zijn er niet en ook met zijn vrouw en kind heeft hij geen contact meer. Op de vraag van de rechter of R daar geen moeite mee heeft is het antwoord nee, 'dat heb ik helemaal los gelaten.'
Teruggetrokken bestaanDe alcoholverslaving is behandeld door een kliniek in Vught, maar helemaal gestopt met drinken is de gevelreiniger niet. De financiële problemen door de rijontzegging zijn wel weg.
Op dit moment zit R. vast in Leeuwarden en leeft een erg teruggetrokken bestaan. Hij werkt niet, gaat niet luchten en zit eigenlijk 24 uur per dag in zijn cel. "Ik voel me het prettigste als ik alleen ben", R. vult zijn dagen met lezen en schrijven uit zelfbescherming. "Ik heb een onveilig gevoel, zonder dat het tastbaar is."
Slachtoffers aan het woordVrijdag, op de derde dag van de inhoudelijke behandeling, komen deskundigen en slachtoffers aan het woord. De slachtoffers zullen hun verhaal vrijdag achter gesloten deuren doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.