Sekteleden moeten nabestaanden vermoorde Eindhovense Renate Jonkers schadevergoeding betalen

EINDHOVEN - De nabestaanden van de vermoorde Renate Jonkers uit Eindhoven krijgen een schadevergoeding van 50.000 tot 100.000 euro. Ze kregen de vergoeding in maart toegewezen van de rechtbank in Leuven, zegt advocaat van de nabestaanden Fons Sauter.
Renate Jonkers stierf tijdens een 'genezingsritueel' in het Belgische Bekkevoort in 2007. Ze was eerder met ruzie vertrokken bij een sekte. Toen ze wilde terugkeren, besloot de sekteleider een 'genezingsritueel' uit te voeren. Daarbij werd ze op een matras vastgebonden en gewurgd. Jonkers werd pas maanden later in een tuin gevonden.

'Verlies van kans'
De Kroatische sekteleider Drazen Zabek was één van de vijf verdachten, hij pleegde zelfmoord in zijn cel. Bettina van B. kreeg vier jaar cel voor het verwonden van Jonkers. Behalve Van B. kregen ook drie mannen van dezelfde spirituele groep een celstraf van tien maanden, omdat ze niet hadden ingrepen.

De moeder van Renate eiste eind vorig jaar al een schadevergoeding van tenminste 15.000 euro. Ze vond dat ze onnodig had geleden tijdens de vermissing van haar dochter. De nabestaanden krijgen nu de schadevergoeding toegewezen op basis van het Belgische rechtsprincipe 'verlies van een kans'. Advocaat Sauter: "Dat wil zeggen dat de kans op overleven van een slachtoffer onmogelijk was door een fout van de veroordeelden. Ze hadden moeten ingrijpen, dat waren ze verplicht. Daar hadden ze namelijk alle tijd voor en ze hebben het niet gedaan."

'Dit soort fratsen voorkomen'
De veroordeelden zeggen dat ze onder dwang van leider Zabek handelden. Ze waren bang voor hem. De nabestaanden zijn volgens advocaat Sauter tevreden met de schadevergoeding. Sauter noemt de zaak 'de meest schrijnende zaak die ik heb meegemaakt'. Hij vindt dat sektes niet moeten worden onderschat: "De overheid heeft een taak om sekten goed in de gaten te houden en maatregelen te nemen om dit soort fratsen te voorkomen."