Bretons vispotje uit Saint-Malo

EINDHOVEN - Culinair entertainer Peter Kesseler heeft weer een goed recept voor je met het oog op het zonnige weekend. Dit keer heeft hij gekozen voor een gerecht met vis in de hoofdrol, namelijk een Bretons vispotje.
De ingrediënten voor dit gerecht haal je grotendeels bij de visboer. Koop bijvoorbeeld zeeduivelwangetjes, zeebaars, kokkeltjes en wat gamba's. Al kun je allerlei soorten vis voor dit gerecht gebruiken. Het is wel belangrijk dat je garnalenpulp hebt. Dat ligt in het diepvriesvak bij de visboer. Die pulp vormt namelijk de basis van het gerecht.

Benodigdheden
- vis (zoals zeeduivel, zeebaars)
- kokkeltjes
- gamba's
- garnalenpulp/schillen
- boter
- uien
- knoflook
- tomatenketchup
- visfond
- witte wijn
- aardappeltjes
- groente (zoals peultjes of wortels)

Zet de oven op 160 graden. Daarna beginnen we met de basis. Dat is een bisque. Hiervoor gebruik je de garnalenschillen of pulp. Je zet een pannetje op het vuur en doet hierin wat boter en uien. Als dat een beetje op temperatuur is doe je de pulp erbij. De schillen krijgen smaak omdat je ze verwarmt. Roer de boel door en voeg eventueel een knoflookteentje toe. Ik voeg ook een theelepel tomatenketchup toe voor de smaak. Ook gaat er wat visfond en witte wijn bij.

Bereiden van het gerecht
Dan pak je de potjes (bij voorkeur van aardewerk) en die smeer je in met boter. Je portioneert de vis en dan verdeel je het in mooie hoeveelheden over de potjes. Doe er wat zeezout en peper uit de molen overheen. Als dat is gedaan ga je weer terug naar je vissaus. Die kun je afbinden met een roux. Daarna zeef je 'm. Je houdt dan een mooie kreeftachtige saus over.

Als de saus is gezeefd doe je 'm over de vis. Daarna doe je er wat aluminiumfolie over en dan gaat het potje in de oven. Als je nu alleen de potjes wilt serveren dan kun je er eventueel aardappeltjes en groente doorheen doen. Zorg er dan wel voor dat je die vooraf hebt klaargemaakt. Je hebt dan alles in één. Het is fantastisch lekker! Drink er een gekoelde appelcider bij en je hebt het helemaal voor elkaar!
Meer over dit onderwerp:
peter kesseler culinair