Au revoir, Paris! Gekleurde liefdesslotjes veroveren de Hoge Brug in Breda

BREDA - Voor de grootste kermis moet je in Tilburg zijn en voor de echte Bossche Bol natuurlijk in Den Bosch. Maar voor wie elkaar de liefde wil verklaren, moet je naar Breda. In allerlei kleurtjes duiken ze sinds dit weekend weer op in de stad: liefdesslotjes.
De Hoge Brug in het centrum van de stad moet dé liefdesbrug worden van Nederland. Net als de Pont des Arts in Parijs of de spoorbrug in Keulen.

Liefde voor elkaar en de stad
Heel indrukwekkend ziet de liefdevolle versiering op de brug er nog niet uit. Enkele tientallen verliefde stelletjes hebben de liefde voor elkaar bezegeld met een gekleurd slotje.

"De brug wordt er mooier door", vertelt Anouk van der Steen. "Je ziet mensen nu ook echt verrast de stad in lopen over de brug."

Gemeente maakt liefde eindig
Het is nog maar de vraag of de Hoge Brug in Breda ooit net zo vol komt te hangen als die in Parijs of Keulen. De vorige keer heeft de gemeente de liefdesslotjes bruut verwijderd met een betonschaar.

Maar de meeste Bredanaars willen dat hun stad de nieuwe liefdesstad wordt. En als dat lukt, levert dat uiteindelijk prachtige plaatjes op. Zo is de spoorbrug in Keulen een waar kunstwerk geworden.


Hangslotjes
Een beginnetje is in ieder geval gemaakt en het idee is simpel. Voor vijf euro koop je een slotje bij een van de deelnemende kroegen. Vervolgens schrijf je erop van wie je houdt. Daarna hang je het slotje aan de brug en gooi je het sleuteltje in het water.

"Ik vind het echt hartstikke leuk", vertelt Ad Baelemans. Hij vindt de slotjes wel iets gezelligs hebben. "Pont d'Amour..., laat maar komen in Breda!"