Verborgen kluis met grof geweld gestolen uit Eindhovense woning: ‘Het leek wel een plofkraak’

EINDHOVEN - Met slijptollen en het nodige geweld werd een geheime kluis, verborgen achter een schilderij, gestolen bij John de Haan uit Eindhoven. En dat alles in iets meer dan een halfuur, terwijl zijn vrouw even op bezoek was bij vrienden. Maar niemand wist van de aanwezigheid van de kluis, terwijl de inbrekers daar specifiek voor kwamen. “Ik begrijp er helemaal niets van.”
De kluis werd vrijdagavond gestolen. De Haan was op dat moment in het buitenland. Vier dagen na de grove kraak doet hij zijn verhaal. "In de kluis lagen sieraden, horloges, bankpassen met pincodes en waardepapieren, waaronder een testament. Het was de daders echt om de kluis te doen", vertelt De Haan.

'Leek wel plofkraak'
En juist dat vindt hij vreemd. "Niemand wist en kon weten dat de kluis achter het schilderij was ingebouwd. Toch hebben de inbrekers zich alleen gericht op de kluis. Voor de rest is er niets meegenomen. Ze zijn niet eens beneden geweest."

De vrouw van De Haan trof na haar korte bezoek aan vrienden een ravage aan in de slaapkamer. "De daders hebben waarschijnlijk eerst geprobeerd met slijptollen de kluis open te krijgen. Toen dit niet lukte, hebben ze met grof geweld de kluis uit de muur geblazen. Overal in de slaapkamer lagen stenen. Het leek wel alsof er een plofkraak was gepleegd."

Beloning voor gouden tip
De technische recherche deed zaterdag onderzoek in het huis. Ook werd een buurtonderzoek gedaan. De Haan wil een beloning van 2500 euro geven aan de persoon met de gouden tip die leidt naar de dader(s).