‘Keihard knokken voor JSF-banen in Woensdrecht, concurrentie is groot’

DEN HAAG - Volgens oud-minister Maxime Verhagen wordt het nog knap lastig om onderhoudswerk aan de nieuwe JSF-straaljagers naar Woensdrecht te halen. "Dat wordt keihard knokken", zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.
Verhagen is door het bedrijfsleven en de overheid aangesteld als bijzonder vertegenwoordiger in het JSF-project.  Hij moet in de Verenigde Staten zoveel mogelijk orders binnenslepen voor Nederlandse defensiebedrijven.

Noren op het vinketouw
Tijdens een gesprek met de Kamercommissie voor Defensie zei de oud-minister van Economische Zaken dat de luchtvaartindustrie in en rondom Woensdrecht een mogelijke kandidaat is om het onderhoudswerk te gaan verrichten aan de JSF-toestellen waarmee Europese Navo-landen gaan vliegen.

Maar de concurrentie is groot. Zo zou ook Noorwegen zich opwerpen als kandidaat voor het onderhoudswerk. De Noorse overheid kan flink investeren in een onderhoudscentrum voor de JSF-toestellen, omdat de regering er minder krap bij kas zit.

In september gaat Verhagen weer naar de VS om orders voor het onderhoudswerk binnen te slepen. Het is de bedoeling dat dan ook vertegenwoordigers uit de regio meegaan.